Plante medicinaleS

Smochinele întăresc oasele

Smochinul este arborele domesticit şi cultivat cu mult înaintea grîului şi a legumelor. Datorită conţinutului bogat în nutrienţi atît de necesari pentru buna funcţionare a organismului, indiferent de anotimp, smochinele sînt adevărate depozite farmaceutice, iar cei care le consumă frecvent au numai de cîştigat.

Conţin vitaminele A, C, B1 şi B2, calciu, magneziu, fosfor, mangan, potasiu, o mînă de fructe furnizînd organismului cam 20% din necesarul zilnic pentru un adult. În plus, smochinele conţin enzima numită ficină, care înlesneşte digestia. Fibrele alimentare conţinute de pulpa fructului pun în mişcare intestinul leneş. Smochinele ajută în funcţionarea optimă a inimii şi întăresc muşchii. Deoarece conţin pectină, au calitatea de a micşora nivelul colesterolului rău din sînge. Consumul regulat de smochine este de ajutor în funcţionarea optimă a ficatului. Aceste fructe. dar şi frunzele, reprezintă o sursă bogată de calciu, element indispensabil în menţinerea sănătăţii oaselor. De asemenea, au în compoziţie acizi graşi omega 3 şi 6, care reduc riscul bolilor de inimă. Ajută vederea, combătînd şi insomniile. În cazul persoanelor în vîrstă, întîrzie degenerescenţa maculară, care duce, cel mai adesea, la pierderea vederii.

Se pot mînca în stare proaspătă sau uscate, deshidratate. Cele proaspete, cu un aport caloric mic, se recomandă persoanelor care vor să slăbească. Smochinele uscate sînt bune pentru anemici şi convalescenţi.

Ceaiul sau extractul din frunze de smochin reduce necesarul de insulină, diabeticii putînd amîna injectarea cu insulină. Ceaiul poate fi un remediu eficient împotriva bronșitei, astmului, ulcerului. În ulcer, se recomandă mestecarea frunzelor şi înghiţirea lor. Sînt pline de antioxidanţi naturali.

Compresele cu decoct din frunze de smochin este un mod de a scăpa de furuncule, cosuri, pete si alte probleme ale pielii.

Atenţie! Smochinele sînt foarte dulci, sînt pline de energie şi calorii, de aceea se recomandă mare atenţie la cantitatea consumată.

Comments

comments

Lasă un răspuns