PieleaRemedii

Leacuri populare pentru negi

Negii sînt provocaţi de un virus. Infecţia se transmite prin contact direct de la persoana bolnavă la cea sănătoasă sau prin obiecte.

Evolutia bolii este favorizată de traumatizarea pielii, uscăciunea ei, reducerea pH-ului stratului de apă şi grăsime al pielii. Perioada de incubaţie durează între cîteva săptămîni şi cîteva luni.

Mai multe feluri de negi

  • Există negi simpli (rrucae vulgares), mai frecvenţi la copii şi tineri, fiind răspîndiţi pe mîini, picioare şi, mai rar, pe faţă. Suprafaţa capătă un aspect granulos, zgrunţuros. Se pot forma adevărate conglomerate.
  • Negii juvenili apar ca nişte protuberanţe pe piele, au contururi poligonale sau circulare, suprafaţa netedă, consistenţa unor noduli, cu dimensiuni de la cele ale unui grăunte, pînă la ale unui bob de linte.
  • Negii tari (rrucae tares) sînt o varietate a celor vulgari. La formarea lor contribuie presiunea permanentă exercitată de încălţăminte, unele leziuni ale tălpilor, transpiraţia abundentă a picioarelor. Au o culoare maro-gălbuie, contururi rotunde sau ovale, şi îngreunează deplasarea, din cauza durerii la mers, amintind de bătături.
  • Condiloamele lunguieţe (condilomata acuminata) apar la persoanele care nu respectă regulile de igienă. Se localizează cel mai frecnt pe organele sexuale, în zona anusului, rareori la subsuoară sau deasupra glandelor mamare, la femei. Se formează mici noduli scămoşaţi, fără consistenţă, de culoare roz.

Remedii

  1. Pentru tratarea afecţiunilor virale ale pielii, în particular a negilor, se folosesc plante medicinale cu proprietăţi antivirale, cum ar fi: pinul, păpădia, mesteacănul, sunătoarea, pelinul, nucul, urzica, tuia, brînduşa, teiul, brusturele, calendula, ienupărul. În medicina populară, se recomandă decoct din bobiţe de scoruş roşu aplicat pe timpul nopţii sub formă de comprese.
  2. Se mai spune că seminţele pisate de busuioc, amestecate cu unt de vacă nesărat, scot negii. Se stoarce suc proaspăt de păpădie.
  3. Un decoct tare de pelin (50 grame la un pahar cu apă), fiert timp de 10 minute, ajută la dispariţia negilor. Se foloseşte sub formă de prişnite.
  4. Cu suc de rostopască se şterg zonele afectate, de 2-3 ori pe zi. Se amestecă lăstare de tuia şi ienupăr cu vodcă, în proporţie de 1:5. Se lasă la macerat 3 săptămîni, după care se filtrează. Se aplică tinctura obţinută, de 2 ori pe zi. O cură durează 3-5 săptămîni.
  5. Se pun comprese cu usturoi, măr sau cartof ras pe erupţii, o dată pe zi. Cura este de 3-5 săptămîni.
  6. Negii se ung de 2-3 ori pe zi cu suc de laptele-cucului.
  7. Pentru negi, dar şi pentru bătături, se foloseşte suc proaspat sau alifie din usturoi şi slănină proaspătă de porc, în proporţie de 1:1.
  8. Se iau două linguri din următorul amestec: 15 g muguri de mesteacăn, 20 g melisă, 30 g bobiţe ienupăr, 10 g pelin şi 25 g cimbru. Se opăresc cu 2 pahare cu apă clocotită, se infuzează o oră, se filtrează şi se bea pe parcursul unei zile. O cură durează 2-5 săptămîni.

Articolul integral în monitorulexpres.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns