RemediiUtile

8 întrebuinţări ale uleiului de oregano

Oregano este un condiment nelipsit din bucătăria italienească şi, treptat, a devenit şi preferatul gospodinelor din România. Gustul amărui, uşor înţepător, oferă mîncării o aromă deosebită.

Însă şi uleiul de oregano, extras direct din plantă, este un ingredient valoros, dar nu în mîncare, ci ca medicament. Extractul natural, bogat în substanţa numită carvacrol, vitaminele A şi C şi flavonoide, elimină microbii şi paraziţii din organism. În timpul tratamentului, e bine să mîncăm mult spanac şi ficat, deoarece o cantitate mare de ulei volatil de oregano încetineşte capacitatea organismului de a absorbi fierul.

Iată cîteva întrebuinţări ale acestui ulei cu reputaţie de excelent dezinfectant, vasodilatator şi tonic:
1. Tratează infecţiile pielii. Poate fi aplicat direct pe rană sau porţiunea de piele iritată, după ce s-a diluat cu ulei volatil de nucă de cocos. În cazul micozelor la picioare, se pun cîteva picături pe zonele afectate şi se freacă uşor cu o bucată de pînză moale sau disc de bumbac. Uleiul elimină ciupercile din organism, începînd cu Candida. Tot aplicat pe piele acţionează împotriva înţepăturilor de insecte, răni, furuncule, herpes, negi şi băşici.
2. Înlătură rapid iritaţiile şi infecţiile stomacale. Pentru problemele digestive, se adaugă cîteva picături de ulei volatil de oregano în cana de lapte sau cu suc natural. Acest ulei are un efect antimicrobian pe un spectru larg de bacterii, inclusiv E. coli. Cercetătorii au demonstrat că uleiul volatil de oregano acţionează mai bine decît 18 antibiotice. Cîteva picături puse în pulverizator vor purifica aerul de microbi şi vor parfuma plăcut încăperea.
3. Tratează problemele respiratorii. Uleiul volatil de oregano prezintă proprietăţi antiseptice pulmonare, mucolitice şi expectorante. Se recomandă o cură de cinci zile cu suc natural în care s-au adăugat trei picături de ulei volatil. Se bea dimineaţa, iar îmbunătăţire stării de sănătate se va simţi încă din prima zi. Pentru infecţii pulmonare sau ale sinusurilor, se pot pune sub limbă cîteva picături sau se fac inhalaţii.
4. Elimină paraziţii. Există studii care arată că uleiul de oregano are un efect mult mai puternic în cazul parazitului giardia decît medicamentele folosite în medicina alopată.
5. Ajută în artrită şi dureri articulare. Proprietăţile antiinflamatoare ale uleiului de oregano acţionează în mod similar precum ibuprofenul şi aspirina.
6. Este un puternic agent antioxidant. Previne degradarea celulelor din corp prin oxidare, datorită fitonutrienţilor conţinuţi. Uleiul de oregano are o capacitate de antioxidare de 42 de ori mai mare decît merele, de 30 de ori mai mare decît cartofii, de 12 ori mai mare decît portocalele şi de 4 ori mai mare decît zmeura.
7. Protejează dinţii şi gingiile. Se pun cîteva picături de ulei pe periuţa de dinţi, în loc de pastă de dinţi. Gingiile se masează de una, două ori pe zi, tot cu ulei de oregano, pentru prevenirea şi tratarea parodontozei.
8. Îngrijeşte tenul şi părul. Uleiul de oregano, adăugat în şampon sau în măşti, tratează mătreaţa, iritaţiile scalpului, acneea, tenul iritat. Poate fi adăugat şi în soluţiile de igienă intimă sau direct în apa de baie, deoarece elimină o gamă largă de ciuperci.

Articolul integral în monitorulexpres.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns