Suc, gel, injecţii din ghiveciul cu Aloe vera

Aloe vera e o plantă care creşte în ghiveci în multe case. Nu toată lumea care îngrijeşte această plantă ştie că are în casă o adevărată farmacie. Aloe vulgaris, Aloe vera, Aloe socotrina sau Aloe arborescens a fost cunoscută încă din antichitate pentru virtuţile ei terapeutice cu totul speciale.

Vechii egipteni foloseau aloe pentru întreţinerea frumuseţii. Chinezii numeau această plantă „medicamentul armoniei“, iar amerindienii „vindecătorul tăcut“. Ruşii îi spun „elixirul longevităţii“. Se spune că Alexandru Macedon a încercat să cucerească un teritoriu tocmai pentru că era cultivat cu aloe, din care băştinaşii făceau un suc cu puteri tămăduitoare. Pe toate meridianele, aloe este o iarbă de leac. Nu are efecte secundare. Nu există părţi ale plantei care să nu fie folosite în scop terapeutic. aloe-vera1-500x350

Aloe vera este o plantă asemănătoare cactuşilor şi creşte în zonele cu clima caldă. În patria sa de origine, Africa de Sud, nu este o plantă mică de cameră, ci un copac puternic, cu o înălţime de 10 metri şi chiar mai mult. Arabii îl denumesc „arborele amar“.

Sucul de aloe

În terapie, se foloseşte sucul proaspăt şi condensat de aloe. Adică picătura pe care o obţinem cînd stoarcem frunza cărnoasă a plantei. Este bogat în vitaminele A, B1, B2, B6, minerale, microelemente, acizi graşi esenţiali şi enzime necesare organismului, într-o formă uşor asimilabilă, precum şi o mare cantitate de aminoacizi.

 • Digestie. În doze mici, trezeşte pofta de mîncare şi îmbunătăţeşte digestia, o doză prea mare devine însă un purgativ puternic. Este indicat în gastrite, enterite, constipaţii, cîte o linguriţă de două-trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Durata tratamentului este în medie între patru şi şase săptămîni.
 • Răni. Extern, vindecă rănile infectate, arsurile, ulceraţiile. Tăiaţi o frunză proaspătă de aloe şi puneţi-o pe locul dureros. În cîteva minute durerea va dispărea.
 • Dinţi. O bucăţică dintr-o frunză de aloe calmează durerile de dinţi, înlătură inflamaţiile gingiilor.
 • Răceli. În caz de guturai şi conjunctivită, sucul de aloe se foloseşte sub formă de picături.
 • Faringite şi laringite. Cîte una-două linguriţe de suc dizolvat în lapte călduţ, de două-trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. În cazurile de laringită, este indicată gargara cu o soluţie de apă şi suc de aloe (în cantităţi egale).
 • Tuberculoză. În medicina populară, sucul de aloe amestecat cu miere şi ulei se foloseşte intern împotriva tuberculozei şi oboselii. Pentru tratarea tuberculozei: 50 de mililitri de suc de aloe, 100 de grame de unt nesărat, 100 de grame de untură de porc sau de gîscă, 100 de grame de miere naturală şi 50 de grame de cacao se amestecă bine. Se ia cîte o lingură din acest amestec împreună cu un pahar de lapte fierbinte (copiilor li se dă cîte o linguriţă).
 • Artrită. Aloe ajută la prevenirea artritei şi reduce inflamaţia încheieturilor.
 • Imunitate. Are efect bactericid, întăreşte sistemul imunitar, are efect analgezic, are proprietăţi antileucemice, de stimulare a macrofagelor şi limfocitelor NK (natural killer). Are efect antiseptic, dezinfectant, antiinflamator şi poate chiar stimula regenerarea celulară. Sucul pur din planta de aloe este eficace împotriva microorganismelor, precum salmonella, streptococi, stafilococi, putînd distruge şi bacteria care cauzează ulcerul perforat.images
 • Sistem nervos. Stimulează procesele de regenerare în sistemul nervos (fiind util în programele geriatrice, de recuperare postoperatorie, sau după accidente vasculare cerebrale), calmează nervii.
 • Circulaţie. Scade nivelul de colesterol în sînge, normalizează tensiunea arterială, stimulează activitatea glandelor endocrine, stimulează funcţia renală.
 • Cancer, S-a descoperit că aloe previne tumorile, în special cele generate de fumat. În studiile făcute pe fumători, în 1986, de către Naţional Institute of Cancer Research, s-a observat că administrarea de doze ridicate de aloe au un rezultat eficient în reducerea de leziuni la nivelul bronhiilor şi plămînilor, cu potenţial precanceros.
 • Afecţiuni ale pielii. Cel mai bun efect al acestei plante îl resimt persoanele vîrstnice care sînt susceptibile la escare, ulcere diabetice şi ulcere vasculare.

Preparate

 • Suc de aloe: se iau frunzele de aloe (nu trebuie să fie mai tinere de 2 ani), se spală cu apă fierbinte, se taie în bucăţi mai mici, se dau prin maşina de tocat carne, apoi se storc. Ceea ce rezultă este un suc biostimulator foarte bogat în fermenţi. Preparatele obţinute din el regenerează organele bolnave. Este folosit extern în cazul diferitelor afecţiuni ale pielii, iar intern, numai la indicaţia medicului.aloe-vera-gel-on-wooden-spoon-1
 • Infuzie: Se taie frunzele, se pun în apă (în proporţia 1:5), se lasă la infuzat o oră, apoi se fierb 2-3 minute şi se strecoară printr-un tifon. Infuzia se foloseşte sub formă de comprese în cazul bolilor de piele, împotriva inflamării pleoapelor, gingiilor, pentru gargară.
 • Soluţii injectabile: Industria medicală foloseşte extractul de aloe cu apă pentru injecţii. În compoziţia acestor injecţii intră: sirop de aloe, o soluţie de clorit de fier, acid citric. Sînt recomandate în caz de anemie şi boli de natură infecţioasă, intoxicaţii, hemoragii, conjunctivită, cataractă, atrofierea nervului vizual.
 • Mix fortifiant general: 100 de mililitri de suc, 500 de grame de mieji de nucă, 300 de grame de miere, sucul de la trei-patru lămîi se amestecă şi se ia cîte o linguriţă de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.
 • Leac pentru gripă: Ingrediente: 1 kilogram de miere de albine, 20 grame de propolis dat prin răzătoare de plastic, 750 grame de aloe (frunze date prin răzătoarea de sticlă sau plastic). Ingredientele se pun într-un borcan de sticlă şi se macerează, la rece, timp de cinci zile. Se consumă cîte o linguriţă dimineaţa şi la prînz, cu două ore înainte de masă. Durata tratamentului este de 3 săptămîni. Cura se poate repeta după o pauză de 7 zile. Se recomandă în caz de gripă, viroze respiratorii, anorexie, cefalee, faringo-amigdalite, astm bronşic, reumatisme, paralizii, neurastenii, ulcer gastric, cancer, TBC pulmonar.
 • Gel anticancer: Una dintre puţinele plante care fac mai suportabile şedinţele de iradieri cu cobalt este Aloe vera. Se utilizează gelul care se obţine din frunze, dar planta trebuie să aibă cel puţin doi ani vechime. Eficacitatea a fost demonstrată la extractele standardizate obţinute din 800 mg de plantă, luate o dată pe zi.

Leacul frumuseţii

În cosmetică, sînt foarte preţuite proprietăţile tonifiante ale sucului de aloe. Grăbeşte regenerarea celulelor şi împiedică îmbătrînirea pielii.

 • Riduri. De două-trei ori pe săptămînă, aplicaţi cîte 10 minute comprese cu suc proaspăt de aloe.aloe-vera_625x350_41443087656
 • Piele uscată. După îndepărtarea compreselor, se va folosi o cremă hidratantă.
 • Coşuri, iritaţii, piele grasă. Se pun comprese cu suc de aloe.
 • Ten uscat. Amestecaţi un gălbenuş cu o lingură smîntînă, o lingură făină, o lingură de miere şi una de suc proaspăt de aloe.
 • Ochi obosiţi, cearcăne. Aplicaţi rondele de dovlecel pe ochii închişi, apoi acoperiţi faţa cu un prosop umed timp de 10 minute. Îndepărtaţi dovlecelul şi ungeţi pielea din jurul ochilor cu suc proaspăt de aloe.

Cura cu aloe

Cei care doresc să-şi fortifice organismul, pot urma cura cu aloe, un tratament vestit, un tonic excelent, care dă roade negreşit. Un kilogram şi jumătate de plantă, în vîrstă de 3-5 ani, se trece prin maşina de tocat. Înainte de a fi folosită, planta nu se udă timp de cinci zile. Se adaugă 2,5 kg de miere de mai, 3,5 kg vin roşu. Se pune amestecul într-un borcan şi se lasă în loc întunecos şi rece, timp de 5 zile. În primele 7 zile se ia cîte o linguriţă, de trei ori pe zi, cu două ore înainte de masă. Ulterior, se ia o lingură, de 3 ori pe zi, cu o oră înaintea mesei. Durata minimă a unei cure este de 2-3 săptămîni. În primele zile de tratament, bolnavul capătă o poftă de mîncare neobişnuită. Trebuie excluse laptele şi ouăle. Se consumă cît mai multe supe şi fructe. Cura este indicată în: ulcer, gripă, angină, dureri de cap, boli de dinţi, eczeme, astm, scleroză, reumatism, alcoolism, astenie. De asemenea, cura face minuni în cazul celor care încearcă să se lase de băutură.

Contraindicaţii: boli de ficat, vezică biliară, vezică urinară, rinichi, hemoragii uterine şi în timpul sarcinii, dereglări hormonale.

Comments

comments

147 de comentarii la „Suc, gel, injecţii din ghiveciul cu Aloe vera

Lasă un răspuns