Pelinul şi pelinăriţa, plantele femeilor
Pelinăriţa este o plantă medicinală rudă cu pelinul, care stimulează vezica biliară, alină durerea pacienţilor cu probleme gastrice sau hepatice.
Pelinăriţa creşte în zonele muntuoase şi este o plantă consacrată îndeosebi tratării bolilor specific feminine. De alt fel, Hipocrat o recomandă împotriva dereglărilor menstruale. Pelinăriţa se foloseşte în scop terapeutic sub formă de infuzie: două linguri la un litru de apă, se lasă să infuzeze timp de 10 min.
Pelinăriţa şi absintul, administrate pe cale internă sau sub forma unor băi relaxante, combat într-o manieră eficientă stările de nervozitate. Pentru reglarea ciclului menstrual, se beau două ceşti pe zi în timpul ultimei săptămîni de ciclu. Ajută şi la ameliorarea sindromului premenstrual.
În caz de dismenoree, preparaţi un decoct de pelinăriţă la care adăugaţi ghimbir sau traista-ciobanului (două linguri şi jumătate din fiecare plantă la un litru de apă), după care se lasă la fiert 5 minute.
Pelinul are acelaşi gust amar şi aceleaşi proprietăţi medicale. În mitologia scandinavă, pelinul este una dintre cele 9 ierburi sacre dăruite de zeul Odin oamenilor. A fost utilizat de medicii Egiptului Antic, apoi de celţi, de arabi şi de succesorii lor medievali, care l-au ridicat la rang de panaceu. Această plantă a fost interzisă în Franţa din cauza substanţei toxice epileptizante pe care o conţine. Cu toate acestea, absintul se consumă încă în numeroase alte ţări din Europa.
Infuzia de pelin se prepară dintr-o jumătate de lingură, pînă la o lingură de plantă la un litru de apă.
Aceste plante sînt utile în tratarea problemelor legate de menopauză, dar exercită şi o acţiune tonifiantă care combate digestia leneşă şi lipsa apetitului. Stimulează vezicula biliară şi alină suferinţele pacienţilor cu probleme gastrice sau hepatice. Mai sînt eficiente în calmarea stărilor de vomă şi ca tratament preventiv al răului de maşină. Acţiunea antispasmodică a acestor ceaiuri va atenua spasmele uterine.
În uz extern, aceste plante amare sînt bune la curăţarea rănilor superficiale şi a ulceraţiilor cutanate. Sub formă de comprese, infuzia ajută în caz de contuzii şi înţepături de insecte. Calmează şi mîncărimile provocate de rîie (scabie).
Atenţie! Pelinăriţa nu se recomandă femeilor care alăptează, deoarece laptele devine amar.