Creier şi sistem nervosPsihologieŞtiri

Trăirile religioase activează creierul la fel ca dragostea, sexul şi drogurile

Atunci cînd avem experienţe religioase, mai multe regiuni ale creierului devin active, inclusiv un circuit al recompensei.

Cercetătorii de la Şcoala de Medicină a Universităţii din Utah arată că, acest circuit al recompensei se activează în acelaşi fel şi la fel de mult ca în cazul dragostei, sexului, jocurilor de noroc, drogurilor şi muzicii.

Noi abia începem să înțelegem modul în care participă creierul la experiențele pe care credincioșii le interpretează ca spirituale, divine sau transcendentale”, spune autorul principal, neuroradiologul Jeff Anderson. Mai exact, oamenii de ştiinţă şi-au propus să determine care rețele ale creierului sînt implicate în reprezentarea sentimentelor spirituale într-un grup de mormoni devotați, creîndu-le un mediu în care participanții „să simtă Spiritul”. Identificarea acestui sentiment de pace și apropiere faţă de Dumnezeu, în sine și în ceilalți, este o parte importantă a vieţii mormonilor. Ei iau decizii pe baza acestor sentimente și le privesc ca pe un mijloc principal de comunicare cu divinitatea.

În timpul scanării RMN, 19 tineri adulţi mormoni, dintre care 7 erau femei, au îndeplinit patru sarcini. Examenul de o oră a inclus: 6 minute de odihnă, 6 minute de control audiovizual (un film care detaliază statisticile despre membrii bisericii lor), 8 minute de citate atribuite lui Mormon și liderilor religioși din lume, 8 minute de lecturare a unor pasaje familiare din Cartea lui Mormon, 12 minute de stimuli audiovizuali (film produs de biserică cu scene de familie și biblice, precum și alte tipuri de conținut religios) și încă 8 minute de citate.

Atunci cînd li s-au arătat citate, participanții au răspuns la întrebarea: „Simţi Spiritul?”, cu răspunsuri variind de la „nu” pînă la „am un sentiment foarte puternic”.”

Cei care au raportat o trăire intensă au descris sentimente de pace și senzații fizice de căldură. Mulți au început să plîngă. Participanții au avut un sentiment spiritual de vîrf în timp ce urmăreau filmul produs de biserică.

Atunci cînd subiecţii au fost instruiți să se gîndească la un salvator, la a fi cu familiile lor pentru eternitate, la recompense cerești, creierul și corpurile lor au răspuns fizic”, spune un alt autorul, dr. Michael Ferguson.

Testul RMN a arătat că sentimentele spirituale puternice au fost asociate cu activarea nucleului accumbens, regiune a creierului pentru procesarea recompensei. Activitatea de vîrf a apărut în fiecare dintre cele patru sarcini. Inimile subiecţilor au bătut mai repede și respirația a devenit mai profundă.

S-a mai descoperit că extazul spiritual a fost asociat cu cortexul prefrontal medial, care este o regiune a creierului complexă, activată de sarcini care implică evaluarea, judecata și raționamentul moral. S-au mai activat şi regiuni ale creierului asociate cu o atenție concentrată.

Experiența religioasă este, probabil, partea cea mai influentă a modului în care oamenii iau decizii care ne afectează pe toți, pentru bine și sănătate”, spune Anderson, menționînd că încă nu știm dacă şi credincioșii altor religii răspund în același fel. Se sugerează că religiile estice ar provoca alt tip de activităţi în creier, dar pînă în prezent se cunosc puține lucruri despre neuroştiinţa practicilor spirituale.

Sursa: medicalxpress.com

Comments

comments

Lasă un răspuns