Măsuri pentru cărăţarea aerului în oraşe
Aerul poluat este un ucigaș invizibil, fiind asociat cu un deces din opt în întreaga lume, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Mai precis, 80% dintre persoanele care trăiesc în orașe sînt afectate de poluarea aerului.
Aproape 7 milioane de oameni mor din cauza bolilor respiratorii cauzate de aerul poluat, dintre care 36% sînt cauzate de cancer pulmonar și 35%, de bronhopneumopatie cronic obstructivă. Datele OMS mai arată și că 34% dintre cazurile de accident vascular cerebral şi 27% dintre bolile cardiovasculare au fost determinate de aerul poluat.
Peste 3 milioane de decese premature au loc în fiecare an din pricina poluării exterioare a aerului, prin emisiile vehiculelor, centralelor electrice, prin arderea deșeurilor, emisiile deșeurilor, inclusiv cele de la animale.
Poluarea interioară a aerului determină peste 4,3 milioane de decese premature în fiecare an, prin aragazuri murdare, cărbune neprocesat, folosirea kerosenulului și combustibililor diesel.
OMS și Coaliția Air Climate & Clean (CCAC) au identificat aproape 20 de moduri de a curăța aerul, dintre care multe pot avea beneficii mari și imediate atît pentru sănătatea noastră, cît și pentru climă.
Astfel, printre aceste măsuri se numără:
- asigurarea unui transport durabil
- reducerea emisiilor industriale
- gestionarea deșeurilor solide
- curățarea aragazelor și folosirea rațională a combustibililor
- folosirea iluminatului solar și electric
- utilizarea electricității provenite din surse regenerabile
- construirea caselor eficiente din punct de vedere energeticArticolul integral în sanatateatv.ro