Aparatul digestivŞtiri

Saliva, mai puternică decît morfina

Specialiştii francezi au identificat o moleculă în salivă, la fel de eficace ca morfina asupra durerii postoperatorii, dar fără efecte secundare.

Descoperită în 1861, morfina a devenit rapid indispensabilă în spitale. Pacienţii s-au confruntat cu dureri tot mai mari, aşa că medicii au crescut doza, sporind riscul efectelor secundare grave precum confuzie, insuficienţă respiratorie, cu potențial letal. Ca să nu mai vorbim de faptul că morfina dă dependenţă.

Medicii francezi au descoperit o alternativă la acest analgezic puternic, eficientă asupra durerii postoperatorii și prezentînd avantajul de a nu produce efecte secundare. Totul a început în 2003, cînd Catherine Rougeot, cercetător la Institutul Pasteur, a descoperit existența unei molecule analgezic la șobolani: sialorfina. A început să caute o moleculă similară la om şi a identificat-o în cele din urmă în salivă. Molecula se numeşte opiorfină. La șobolani, ameliorează durerea fizică și cea legată de inflamație, fiind chiar mai puternică decît morfina: „1 miligram de opiorfină pe kilogram corp a fost la fel de eficace ca 3-6 miligrame de morfină”, anunţa Catherine Rougeot în 2006. Dar, înainte de a testa opiorfina la om, a trebuit să verifice gradul de siguranţă al moleculei, numită în forma stabilizată, STR-324. „Opiorfina și STR-324 nu au niciun efect asupra tensiunii arteriale şi respiraţiei, dar au aceleași proprietăți analgezice ca morfina”, a rezumat dr. Philippe Sitbon, anestezist la Institutul Gustave Roussy (din apropierea Parisului) şi co-autor al studiului. Mai mult, nu provoacă dependență.

Eficient la animale, cum ar fi șobolanii, STR-324 ar trebui să fie testat la om pînă la sfîrsitul anului viitor. Cercetătorii speră că această moleculă poate ameliora şi alte tipuri de durere, cum ar fi cea neuropată, adesea dificil de calmat cu analgezice convenționale. Sau ar putea fi benefică pentru pacienții care suferă de durere cronică și prezintă efecte secundare semnificative asociate cu tratamentul.

Sursa: sciencesetavenir.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns