BoliMame şi copiiPsihologieŞtiri

Bărbații care își cresc singuri copiii au o sănătate mai fragilă

Bărbații care își cresc singuri copiii au o stare de sănătate fizică și mintală de două ori mai fragilă în comparație cu semenii lor care au partenere de viață, potrivit unui studiu realizat recent în Canada.

Dr. Maria Chiu de la Universitatea din Toronto arată că familiile monoparentale cu copii au efecte negative asupra sănătății taților singuri. Chiu și echipa sa au studiat datele a 1.058 taţi singuri, între anii 2001 și 2013. Majoritatea aveau peste 45 de ani și fuseseră căsătoriți. Unul din cinci taţi avea un venit sub 30.000 de dolari, iar 15% nu aveau loc de muncă.

Rezultate

  • Circa 12% dintre părinții din familiile monoparentale au o sănătate precară, pe o scară cu cinci trepte – de la „precar” la „excelent”.
  • Starea fizică și mintală a taților singuri era de două ori mai șubredă în comparație cu semenii lor care aveau partenere de viață.
  • Unul din cinci era diagnosticat cu două sau mai multe boli cronice.
  • Unul din zece avea tulburări afective sau anxioase.
  • În comparație cu mamele care își cresc singure copiii, tații care fac același lucru mănîncă mai puține fructe și legume și au mai multe șanse de a fi supraponderali și de a manifesta un consum excesiv ocazional de alcool.
  • Bărbații sînt mult mai rezervați în a căuta ajutor specializat, cu precădere în ceea ce privește sănătatea mintală, din cauza prejudecăților.

Tații singuri trec prin stări de stres și de încordare similare cu cele trăite de mamele aflate în aceeași ipostază, fapt cauzat foarte probabil de venitul scăzut și de lipsa locului de muncă, mai atrag atenția cercetătorii.

Articolul integral în agerpres.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns