AlimenteMame şi copiiNutriţie

Chipsurile, pe cît de gustoase, pe atît de periculoase

Asociaţia Pro Consumatori a analizat 27 de tipuri de chipsuri din comerţ, care prin forma şi concepţia grafică a ambalajului urmăresc atragerea atenţiei copiilor şi influenţarea acestora în privinţa alegerii şi consumului.

Experţii au formulat următoarele concluzii:

  • 44% din sortimentele analizate conţin acid citric (acidifiant). Este un compus organic, cristalin, fără culoare. Poate provoca dureri abdominale şi atacă smalţul dinţilor. Nu este recomandat în alimentaţia copiilor.
  • 37% din produse conţin monoglutamat de sodiu (potenţiator de gust şi aromă). Provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gît, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului. Nu e indicat femeilor însărcinate, copiilor, celor cu hipoglicemie, bătrînilor şi cardiacilor.
  • 15% din chips-uri conţin clorură de potasiu (sare folosită în general în agricultură ca îngrăşămînt chimic şi ca fondant pentru a proteja de oxidare aliajele). Poate afecta ireversibil sănătatea. Poate declanşa sau agrava, de la individ la individ, diverse boli: afecţiuni renale, afecţiuni cardiace, hipertensiune, infarct miocardic şi diabet zaharat.
  • 15% din produse conţin acid lactic (stabilizator şi conservant). Poate produce reacţii alergice manifestate prin mîncărimi, inflamarea limbii şi a mucoaselor, respiraţie greoaie, secreţii nazale, favorizează subţierea smalţului dentar şi apariţia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producînd diverse afecţiuni digestive. Nu trebuie consumat de bebeluşi şi copii mici, pentru că ei nu deţin echipamentul enzimatic necesar metabolizării acestui conservant.

Articolul integral în suntfericita.manager.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns