Violenţa se vede la fel în orice ţară
Oamenii de diferite naționalități fac judecăți similare cu privire la gravitatea actelor de violență diferite.
Constatarea ar putea ajuta organizațiile internaționale, cum ar fi ONU şi Organizația Mondială a Sănătății, la o mai bună gestionare a criminalității şi comportamentului violent, potrivit unui studiu condus de Universitatea Queen Mary din Londra.
Cercetătorii au intervievat aproximativ 550 de oameni de diferite naționalități pentru a observa modul în care gîndesc cu privire la actele de violență şi dacă le pot clasifica la fel în funcţie de gravitate.
Subiecţii, originari din Austria, Bosnia şi Marea Britanie, au ierarhizat actele de violenţă, în ordine, astfel: scuipat, pălmuit, lovitură cu piciorul, lovitură cu pumnul, cap în gură, amenințare cu un cuțit, strangulare şi, în cele din urmă, cel mai sever, înjunghiere.
Autorul principal al studiului, dr. Magda Osman, a declarat: „Descoperirile noastre arată că este nevoie de un mod mai nuanțat de clasificare a violenței, astfel încît să reflecte gradele diferite de severitate. Altfel, marile organizații care urmăresc nivelurile de violență într-o populație ar putea induce în eroare mai mult decît deciziile politice. Nu este suficient să spunem că violența este în creştere sau în scădere într-o populație. Intervențiile politicilor eficiente trebuie să vizeze crimele violente cele mai grave, pentru a proteja victimele pe termen lung şi, în unele cazuri, pe tot parcursul vieții lor”.
Cercetătorii au descoperit că similitudinea dintre oamenii de diferite naționalități se extinde şi asupra modului în care aceştia evaluează diferite acte violente. Studiul „Cîte palme ar echivala cu un pumn?” a fost publicat în revista „Psihologia violenței”.
Sursa: medicalxpress.com