O enzimă din drojdie ar putea trata leucemia
Leucemia limfoblastică acută (ALL) este cea mai comună formă de leucemie la copii, reprezentînd aproximativ 3 din 4 cazuri în Statele Unite ale Americii.
Într-un nou studiu, cercetătorii dezvăluie modul în care un compus izolat din drojdia de bere poate ajuta la tratarea bolii, distrugînd celulele leucemiei, fără a afecta celulele sănătoase.
ALL, cunoscută şi sub numele de leucemie limfocitară acută, este un cancer care începe în limfoblaşti, care sînt celule albe imature ale sîngelui din măduva osoasă. Indivizii cu ALL fac prea mulţi limfoblaşti, lăsînd prea puţin loc celulelor albe mature sănătoase, celulelor roşii şi trombocitelor. Ca rezultat, persoanele sînt predispuse la anemie şi infecţii.
În timp ce copiii mai mici de 5 ani au cel mai mare risc, marea majoritate a deceselor de la boală apar la adulţi. În 2017, se estimează că vor fi aproximativ 5.970 de cazuri noi de ALL diagnosticate la copiii şi adulţii din SUA şi în jur de 1.440 de decese cauzate de această boală.
Chimioterapia, transplantul de celule stem, radioterapia, chirurgia, precum şi medicamentele specifice, pot fi, de asemenea, o opţiune.
Potrivit studiului al cărui co-autor e Gisele Monteiro, de la Şcoala de Ştiinţe Farmaceutice de la Universitatea din Sao Paulo, Brazilia, o enzimă izolată din bacteriile Escherichia coli şi Erwinia chrysanthemi, numită L-asparaginază, a fost utilizată în tratamentul ALL timp de decenii, obţinîndu-se rate ridicate de remisie. Monteiro constată că enzima poate declanşa răspunsuri imune, de la uşoare, la severe, la aproximativ 25% dintre pacienţi. Ca atare, este necesar un produs biofarmaceutic mai puţin toxic pentru tratamentul ALL.
Într-un studiu publicat în revista „Scientific Reports”, Monteiro şi echipa dezvăluie modul în care au izolat enzima L-asparaginază din Saccharomyces cerevisiae, mai frecvent cunoscută sub numele de drojdie de panificaţie sau drojdie de bere.
Echipa a constatat că L-asparaginaza obţinută din drojdie a ucis aproximativ 70-80% din celulele cu cancer, comparativ cu 90% pentru L-asparaginaza derivată din E. coli, dar prima s-a dovedit mai puţin toxică şi mai sigură pentru ALL.
Articolul integral în medicalnewstoday.com