Aparatul digestivBoliIgiena locuinţeiObiceiuri alimentareŞtiriUtile

Atenţie la bacteria Campylobacter!

Infecţia cu Campylobacter este o cauză frecventă a gastroenteritei şi poate provoca una din patru boli diareice, se arată într-un raport publicat la sfîrşitul anului trecut pe site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În ţările în curs de dezvoltare, infecţiile cu Campylobacter sînt deosebit de frecvente în rîndul copiilor cu vîrsta sub 2 ani, uneori ajungîndu-se la deces. Aproape o persoană din zece se îmbolnăveşte de o toxiinfecţie alimentară. Bolile diareice sînt cele mai frecvente boli care rezultă din consumarea alimentelor nesigure. Anual, în întreaga lume, 550 de milioane de oameni contractează boli diareice, dintre care 220 de milioane sînt copii cu vîrsta sub 5 ani.

OMS menţionează că speciile bacteriei Campylobacter se găsesc în cele mai multe animale cu sînge cald, dar şi în hrana animalelor (păsări de curte, bovine, porcine, ovine şi struţi), precum şi în animale, inclusiv în cele de companie, respectiv pisici şi cîini. Bacteriile de Campylobacter au mai fost găsite şi în crustacee.

Există o serie de strategii care pot fi folosite pentru a preveni bolile cauzate de Campylobacter. La nivel individual, OMS menţionează 5 măsuri pentru siguranţa alimentelor şi prevenirea bolilor diareice şi toxiinfecţiilor:

1) păstrarea curăţeniei

2) separarea alimetelor crude de cele fierte

3) prepararea termică a produselor din carne – evitarea gătitului cărnii „în sînge”

4) păstrarea alimentelor la temperaturi sigure – carnea se păstrează în congelator, la -18°C

5) folosirea apei în condiţii de siguranţă – din surse sigure şi autorizate.

Articolul integral în csid.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns