Anumite deficienţe din autism pot fi tratate cu antibiotic

Un antibiotic utilizat pentru tratarea tuberculozei ar putea atenua deficienţele sociale asociate cu tulburări din spectrul autismului.
Studiul american arată că medicamentul d-cycloserine amplifică funcţia genei PCDH10 legată de autism şi îmbunătăţeşte deficienţele sociale la şoareci. Autorul principal, prof. Edward Brodkin, de la Universitatea din Pennsylvania, şi colegii săi au publicat aceste concluzii în revista Psihiatria Biologică.

Tulburarea din spectrul autismului (ASD) este caracterizată prin probleme la nivelul abilităţilor sociale, în sfera comunicării şi comportamentului. Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor estimează că aproximativ 1 din 68 de copii din SUA au ASD, iar afecţiunea este de aproximativ 4,5 ori mai frecventă în rîndul băieţilor decît al fetelor.

O genă asociată autismului este PCDH10, este situată în amigdală, o regiune a creierului care a fost legată de deficienţele sociale şi comportamentale la persoanele cu autism. Cu toate acestea, nu se cunoaşte exact modul în care această genă afectează activitatea neuronală în amigdală pentru a influenţa comportamentul social.
Pentru studiul lor, cercetătorii au analizat neuronii din amigdala şoarecilor privaţi de gena PCDH10. S-a descoperit că aceşti neuroni au arătat o reducere a nivelului receptorului glutamat NMDA, un indicator al perturbării conectivităţii în circuitele neuronale. Rozătoarele au prezentat deficite sociale, confirmînd rolul PCDH10 în comportamentul social.

Interesant, comportamentul social al şoarecilor masculi a fost mai afectat de reducerea funcţiei PCDH10 decît femelele, ceea ce se corelează cu incidenţa mai mare a ASD la persoanele de gen masculin.

În continuare, cercetătorii au tratat şoarecii cu d-cycloserine (seromicină), un antibiotic prescris în tratamentul tuberculozei şi al infecţiilor tractului urinar. D-cycloserine este cunoscut pentru stimularea funcţiei receptorului glutamat NMDA, iar studiile anterioare au sugerat că medicamentul poate fi eficace în tulburările de anxietate. În urma tratamentului cu d-cycloserine, cercetătorii au identificat o îmbunătăţire a deficienţelor sociale la rozătoare.
Nu numai că acest studiu pune în lumină mecanismele prin care PCDH10 contribuie la deficitele sociale din ASD, dar indică, de asemenea un potenţial tratament pentru astfel de deficienţe.
Cu toate acestea, prof. Brodkin constată că sînt necesare mai multe studii la animale şi la om, înainte ca d-cycloserine să poată fi recomandată ca tratament sigur şi eficient pentru ASD.
Sursa: medicalnewstoday.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *