Ştiaţi că?

Ştiaţi că topinamburul…?

  • Numele de topinambur provine de la tribul amerindian Topinambas, mare consumator al acestor tuberculi.

  • Se spune că, în anul 1610, după ce au supravieţuit cu această legumă unei perioade de foamete, francezii au trimis topinamburul în Europa.
  • În 1615, pînă şi papa mînca topinambur cu plăcere. 
  • În secolul XVIII, cartoful a redus considerabil folosirea topinamburului.
  • În secolul XIX, topinamburul a fost printre principalele plante de cultură folosite în alimentaţie şi pentru furajarea animalelor.
  • În prezent, ţările mari cultivatoare de topinambur sînt: Franţa, Scoţia, Norvegia, Marea Britanie, Ungaria, România.
  • Industrial, din tuberculii de topinambur se obţine alcool.
  • Din suc se produce un concentrat de fructoză (40%), care este întrebuinţat pentru îndulcirea băuturilor, siropurilor, gemurilor, dulceţurilor, umpluturilor pentru bomboane, destinate bolnavilor de diabet zaharat şi cu dereglări ale metabolismului. Se mai prepară siropuri alimentare şi curative.
  • Ca înlocuitor al zahărului, topinamburul este o materie primă promiţătoare. Un hectar de topinambur dă pînă la 12 tone de zahăr, adică de două ori mai mult decît un hectar de sfeclă de zahăr.
  • Topinamburul e una dintre cele mai bune plante furajere. Contribuie la sporirea cantităţii de lapte la vaci şi la creşterea în greutate a animalelor tinere.

Comments

comments

Lasă un răspuns