Skip to content
- Numele de topinambur provine de la tribul amerindian Topinambas, mare consumator al acestor tuberculi.
- Se spune că, în anul 1610, după ce au supravieţuit cu această legumă unei perioade de foamete, francezii au trimis topinamburul în Europa.
- În 1615, pînă şi papa mînca topinambur cu plăcere.
- În secolul XVIII, cartoful a redus considerabil folosirea topinamburului.
- În secolul XIX, topinamburul a fost printre principalele plante de cultură folosite în alimentaţie şi pentru furajarea animalelor.
- În prezent, ţările mari cultivatoare de topinambur sînt: Franţa, Scoţia, Norvegia, Marea Britanie, Ungaria, România.
- Industrial, din tuberculii de topinambur se obţine alcool.
- Din suc se produce un concentrat de fructoză (40%), care este întrebuinţat pentru îndulcirea băuturilor, siropurilor, gemurilor, dulceţurilor, umpluturilor pentru bomboane, destinate bolnavilor de diabet zaharat şi cu dereglări ale metabolismului. Se mai prepară siropuri alimentare şi curative.
- Ca înlocuitor al zahărului, topinamburul este o materie primă promiţătoare. Un hectar de topinambur dă pînă la 12 tone de zahăr, adică de două ori mai mult decît un hectar de sfeclă de zahăr.
- Topinamburul e una dintre cele mai bune plante furajere. Contribuie la sporirea cantităţii de lapte la vaci şi la creşterea în greutate a animalelor tinere.
Comments
comments
S-ar putea să-ți placă și