FPlante medicinale

Fragii tonifică sistemul nervos

Virtuţile de medicament ale fragilor sînt cunoscute încă din Antichitate, cînd erau recomandaţi de medicii romani ca alimente reîntineritoare şi purificatoare.

De la fragi se utilizează, deopotrivă, fructele şi frunzele. Uscate şi amestecate, constituie un excelent ceai alimentar. Cura de fragi proaspeţi face minuni în cazuri de anemii, afecţiuni renale şi circulatorii, febră, gută, dereglări menstruale, constipaţie. Pentru cura cu fragi, se consumă 150-300 g de fructe pe stomacul gol, la 4 ore după ultima masă. Cea mai mare cantitate este bine să fie luată dimineaţa, ca mic dejun, cînd efectul de dezintoxicare este cel mai puternic. Cura cu fragi durează 7-10 zile.

Extern, fragii lăsaţi la macerat 2-3 luni în apă simplă, în recipient închis, dau un preparat foarte eficient în caz de degerături sau ca frecţii pentru prevenirea acestora.

Frunzele de la fragi sînt utile în amestecurile de ceaiuri pentru tratarea litiazelor şi hemoroizilor. Ceaiul se obţine prin opărirea, vreme de 20 de minute, a unei linguriţe de fructe şi frunze cu o cană de apă clocotită, urmată de filtrare. Se beau 2-3 căni pe zi.

Sucul de fragi se prepară prin zdrobirea fructelor cu o furculiţă. Se ia pe stomacul gol, cîte un pahar.

La ce mai sînt buni fragii? Pentru reducerea tensiunii arteriale, tonifierea sistemului nervos, combaterea asteniei, în boli de ficat (are funcţie de drenare), diabet, arteroscleroză, colesterol crescut, reumatism, boli de piele, tulburări de tranzit intestinal, oxiuri.

Comments

comments

Lasă un răspuns