AlimentePlante medicinaleRemediiUtileZ

Zmeura neagră: şase beneficii dovedite

Toate fructele de pădure sînt surse bune de antioxidanţi, dar zmeura neagră este campioană. Faţă de zmeura comună, fructele de zmeură neagră au miez gol şi nu sînt lucioase.

Zmeura neagră e originară din America de Nord, iar sezonul acestor fructe este foarte scurt: doar în primele trei săptămîni ale lunii iulie. 

Confom  cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Oregon, Departamentul de ştiinţă şi Tehnologii Alimentare, aceste fucte conţin aproape de trei ori mai mulţi antioxidanti decît murele şi de şase ori mai mulţi antioxidanţi decît zmeura roşie. Fructele sînt bogate în acid elagic, cu efect anticancerigen, antiviral şi antibacterian.

Iată şase probleme de sănătate în care zmeura neagră acţionează benefic:

1. Tensiunea arterială. Într-un studiu publicat în revista Nutrition, 45 de pacienţi pre-hipertensivi au fost împărţiţi aleator în trei grupe. Cei din primul grup au primit cîte o capsulă de pulbere uscată de zmeură neagră într-o doză moderată (echivalent cu 1.500 mg de fruct), în fiecare zi. Un al doilea grup a primit 2.500 mg, iar al treilea a primit un placebo. După opt săptămîni, cei cu doză mare şi-au redus semnificativ tensiunea arterială asistolică şi pe cea sistolică, pe timp de noapte, comparativ cu grupul de control.

2. Esofagul Barrett. Studiile de laborator arată că zmeura neagră inhibă o gamă largă de tipuri de cancer. Un studiu pilot recent a fost efectuat pe 20 de pacienţi cu esofag Barrett (boală frecventă la persoanele care suferă de reflux gastroesofagian, asociată cu un risc crescut de cancer esofagian). După şase luni de tratament cu zmeură neagră, s-au redus semnificativ markerii stresului oxidativ şi daunele cauzate de radicalii liberi.

3. Cancerul oral. Studiile pe animale au sugerat că zmeura neagră poate inhiba dezvoltarea cancerelor orale. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio au realizat un studiu pentru a testa teoria la pacienţii cu biopsii care au confirmat prezenţa celulelor scuamoase în carcinoame orale. 30 de pacienţi au prirmit drajeuri orale cu pudră de zmeură neagră. După aproximativ două săptămîni, cercetătorii au confirmat faptul că fitochimicalele din zmeura neagră au fost detectate în ţesuturile canceroase. În plus, zmeura neagră a redus în mod semnificativ expresia genelor din cancerele orale. Cecetătorii au sugerat că zmeura neagră poate fi eficientă în prevenţia cancerului oral. blckrasp36

4. Riscul cardiovascular. Zmeura neagră este cunoscută că îmbunătăţeşte funcţia endotelială vasculară la pacienţii cu risc crescut de boli cardiovasculare. În acest an, într-un studiu din Coreea de Sud, cercetătorii au testat efectele pe termen scurt ale extractului de zmeură neagră asupra celulelor endoteliale progenitoare (derivate din măduva osoasă, cu rol în repararea vaselor de sînge) şi rigidităţii arteriale la pacienţii cu sindrom metabolic. Cercetătorii au împărţit 51 de pacienţi în două grupuri. Ei au descoperit că, după 12 săptămîni, zmeura neagrră a crescut semnificativ celulele endoteliale progenitoare, scăzînd astfel riscul cardiovascular la pacienţii cu sindrom metabolic.

5. Pre-diabetul. În studiile de laborator s-a dovedit că zmeura neagrră are efect benefic asupra nivelulului glucozei şi al lipidelor. Într-un astudiu realizat de cercetătorii din Coreea de Sud s-au analizat efectele extractului de zmeură neagră asupra pacienţilor cu pre-diabet. 44 de pacienţi au fost împărţiţi în trei grupe. Un grup a primit o doză mică (900 mg pe zi) de extract de zmeură neagră. Un al doilea grup a primit o doză mare (1.800 mg pe zi). Al treilea grup a primit un placebo. După 12 săptămîni, rezultatele au indicat că extractul de zmeură neagră a avut efecte benefice asupra controlului glicemiei şi inflamaţiei vasculare la pacienţii pre-diabetici.

6. Cancerul colorectal. Dietele bogate în fructe şi legume sînt asociate cu reducerea riscului de cancer colorectal. Zmeura neagrră s-a dovedit că are efecte antiproliferative asupra celulelor cancerului de colon. Un studiu recent a studiat acest efect pe 28 de pacienţi cu cancer colorectal. Cercetătorii au dat subiecţilor cîte 20 grame de pulbere de zmeură neagrră amestecate în apă, de trei ori pe zi, timp de una pînă la nouă săptămîni. Apoi au examinat probele de plasmă şi urină. Rezultatele obţinute au sugerat că zmeura neagră acţionează în mai multe moduri benefice pentru a ajuta pacienţii cu cancer colorectal, inclusiv prin modificarea metabolismului aminoacizilor, energiei şi metabolismul lipidelor.

Sursa: greenmedinfo.com

Comments

comments

Lasă un răspuns