Bamele, păstăi pline de sănătate
Bamele, aceste legume atît de puţin cunoscute la noi, reduc nivelul de colesterol total, îmbunătăţesc digestia, vederea şi sănătatea pielii, previn anumite tipuri de cancer, întăresc oasele, protejează sănătatea cardiovasculară, ajută sistemul imunitar, scad tensiunea arterială.
Bama este o plantă cu flori, cunoscută în multe părţi ale lumii sub denumirea „degetele doamnei” sau bhindi şi este extrem de apreciată pentru păstăile sale cu seminţe. Originea bamei nu e cunoscută. Se spune că ar proveni din Asia de Sud, Africa de Vest sau Etiopia. E frecvent utilizată în bucătărie, din Caraibe pînă în China, iar popularitatea sa este în creştere, mai ales că această legumă poate fi ingredient în supe, o excelentă murătură, dar şi sursă pentru un ulei vegetal cu multiple beneficii.
Cele mai multe dintre beneficiile pentru sănătate ale bamei se datorează mineralelor, vitaminelor şi compuşilor organici conţinuţi. Bama e bogată în vitaminele A, B, C, E şi K, minerale precum calciu, fier, magneziu, potasiu şi zinc. Bamele conţin un nivel ridicat de fibre mucilaginoase.
Digestia. Prin conţinutul de fibre, bama ajută tranzitul, reduce problemele gastro-intestinale, cum ar fi balonarea, crampele, constipaţia. Ajută la prevenirea diareei, îndepărtează excesul de colesterol din organism.
Vederea. Bama conţine un procent ridicat de vitamina A, precum şi componente antioxidante cum ar fi beta-caroten, xantheină şi luteină. O dietă bogată în bame protejează ochii de multe probleme de vedere, inclusiv degenerare maculară şi cataractă.
Sănătatea pielii: Vitamina A protejează pielea, ajutînd-o să se vindece mai rapid, reducînd apariţia cicatricelor şi acneei şi eliminînd ridurile. Acest lucru se datorează faptului că antioxidanţii sînt capabili să neutralizeze radicalii liberi, cei care pot deteriora celulele pielii.
Sistemul imunitar. Diferitele componente antioxidante ale bamei o fac foarte utilă în lupta împotriva radicalilor liberi, iar conţinutul ridicat de vitamina C stimulează sistemul imunitar. Vitamina C poate stimula generarea de celule albe, care pot combate agenţii patogeni străini.
Tensiunea arterială şi sănătatea inimii. Bama este o sursă bună de potasiu, necesar pentru menţinerea unui echilibru adecvat de lichide în organism, deoarece echilibrează sodiul. Mai mult, potasiul ajută la relaxarea vaselor de sînge şi arterelor, ceea ce reduce tensiunea arterială şi diminuează presiunea asupra sistemului cardiovascular. Aceasta înseamnă că se reduc mult coagularea şi ateroscleroza.
Atenţie! Bama are un nivel ridicat de oxalaţi. Aceştia pot agrava litiaza renală şi biliară deoarece oxalaţii se leagă de pietrele existente.
Sursa: organicfacts.net