BoliPsihologieŞtiriVîrsta a treia

Personalitatea se poate schimba aproape total de-a lungul vieţii

Într-un studiu care s-a desfăşurat pe durata a 63 de ani, cel mai lung realizat vreodată asupra personalității umane, oamenii de știință au descoperit că personalitatea se poate transforma aproape în întregime pe parcursul unei vieți.

Pentru acest studiu, care a început în 1950, psihologii de la Universitatea din Edinburgh au analizat datele din peste 1.200 de evaluări ale personalităţii elevilor de către profesorii lor. Educatorii au urmărit șase trăsături de personalitate: încredere în sine, conștiinciozitate, perseverenţă, dorinţa de a excela, originalitate şi stabilitate emoţională.

Aproximativ 63 de ani mai tîrziu, 174 de elevi, acum de circa 77 de ani, au fost de acord să dea un alt test de personalitate pentru a li se măsura aceleași șase caracteristici, ca la vîrsta de 14 ani.

Rezultatele nu au arătat o prea mare suprapunere între acum și atunci, în afara unei mici corelații între stabilitate și conștiinciozitate. „Cu cît intervalul dintre două evaluări ale personalității e mai lung, cu atît mai slabă tinde să fie legătura dintre cele două evaluări. Rezultatele noastre sugerează că, atunci cînd intervalul este foarte mare, de exemplu de 63 de ani, este greu să mai găseşti vreo legătură. Personalitatea se schimbă treptat de-a lungul vieții, dar cea de la vîrste mai mari ar putea fi destul de diferită de personalitatea din copilărie”.

Datele nu sînt 100% concludente. Dimensiunea ultimului eșantion a fost destul de mică în comparație cu eșantionul de la vîrsta de 14 ani, iar evaluarea personalității de către profesori nu este exact același lucru cu autoevaluarea.

Cu toate acestea, este interesant că şi personalitatea se schimbă de-a lungul anilor, nu doar aspectul nostru.

Sursa: health.com

Comments

comments

Lasă un răspuns