AlimenteNutriţieŞtiriUtile

Amenzi uriaşe pentru etichete greşite

Dacă alimentele nu sînt etichetate așa cum trebuie sau prezentarea acestora induce în eroare, autoritățile vor sancţiona firmele cu amenzi mult mai mari decît cele valabile în prezent, potrivit unui proiect de act normativ inițiat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

Dacă acum se aplică amenzi de cel mult 10.000 de lei, pe viitor acestea vor ajunge chiar și la 50.000 de lei.

De constatarea neregulilor și aplicarea amenzilor se vor ocupa, reprezentanții ANPC, ai Ministerului Sănătății, ai Ministerului Agriculturii și Dezvotării Rurale și ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Cumpărătorii nu trebuie să fie induși în eroare de informațiile despre produsele alimentare, se arată în proiect. Inducerea în eroare se poate face:

– în privința valabilității produselor, a țării de origine sau a locului de proveniență, a metodei de fabricație sau producție

– atribuind alimentelor efecte sau proprietăți pe care nu le au

– sugerînd că alimentele au caracteristici speciale cînd, în realitate, acestea există la toate produsele similare.

Amenzile vor mai putea fi aplicate şi dacă:

  • informațiile alimentelor nu sînt precise, clare și ușor de înțeles de către consumatori.
  • sînt atribuite produselor proprietăți de prevenire, tratament sau vindecare a unei boli umane.
  • o firmă intervine asupra informațiilor unui produs alimentar și astfel induce în eroare cumpărătorii sau reduce cumva posibilitățile acestora de a alege în cunoștință de cauză.
  • produsele alimentare preambalate ajung în restaurante sau cantine lipsite de anumite informații. Mai precis, aici este vorba de informații precum lista ingredientelor, cantitatea netă, valabilitatea sau ingredientele ce pot provoca alergii.
  • informațiile obligatorii nu sînt poziționate într-un loc evident, pentru a fi ușor de văzut și de citit. Acestea nu trebuie să fie ascunse, trunchiate sau separate prin alte reprezentări scrise sau imagini.
  • nu sînt indicate condițiile speciale de păstrare și/sau folosire a alimentelor.
  • Nu sînt menţionate condițiile de păstrare și/sau a termenului-limită de consum pentru alimentele al căror ambalaj a fost deschis.
  • lipsa unei indicații care să permită identificarea lotului din care fac parte alimentele. Indicarea lotului va trebui să fie precedată de litera „L”, însă doar dacă aceasta nu poate fi distinsă cu claritate.

Informațiile obligatorii trebuie precizate şi în cazul produselor vîndute în magazinele online. 

Proiectul de hotărîre a Guvernului nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Articolul integral în avocatnet.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns