Cît de sănătoase sînt hainele din piele naturală?
Găsim în magazine o gamă ispititoare de genți, jachete, canapele şi fotolii din piele naturală. Desigur, cele mai multe piei provin de la vaci și porci, dar există şi o piață a pielii de șarpe, bivol, cangur și chiar pești și struți.
Se estimează că, anual, se vinde piele de circa 200 de miliarde de dolari. Numai pentru încălțămintea din piele se cheltuiesc aproximativ 47 de miliarde de dolari. Mănușile sînt următoarele pe listă, cu 12,3 miliarde de dolari.
Cum sînt prelucrate aceste produse? Cît de sănătoase sînt?
Bangladesh este cel mai mare exportator (peste 70 de țări). La sfîrșitul lui 2016, după ani de întîrzieri, multe tăbăcării au fost închise, din cauza deșeurilor toxice. Aceste fabrici din Hazaribagh elimină 5,8 milioane de litri de ape uzate netratate în rîul Buriganga. Deşeurile conţin şi resturi de piele, carne, crom III (provoacă iritaţii ale căilor respiratorii şi pielii) și sulfat de amoniu. Cromul trivalent poate oxida cu ușurință în crom VI, cu efect cancerigen.
Testarea a relevat niveluri toxice de crom la găinile din zonă, hrănite cu resturi de la tăbăcării.
Conform studiilor, sărurile de crom utilizate pentru a trata pielea nu pot provoca probleme la contact scurt sau ocazional, dar contactul prelungit cu pielea poate duce la dermatite sau alte iritaţii.
Cancerul tăbăcarilor
În anii 80 s-a descoperit că muncitorii de la tăbăcărie prezintă rate mari de cancer nazal, testicular şi de vezică urinară. Studiile au arătat că tipurile de cancer au fost legate de coloranții sau solvenții utilizați în timpul procesului de finisare a pieilor. Apoi, cancerul pulmonar şi cel pancreatic au început să fie raportate în asociere cu praful de piele și argăsirea. Pînă în anul 2000, oamenii de știință au descoperit o legătură între compușii cromului VI și un risc crescut de cancer al sistemului respirator. Acelaşi crom VI a dus şi la infecţii, infertilitate şi defecte la naşterea animalelor.
În plus, atunci cînd particulele fine de praf de crom sînt inhalate, nu sînt doar un iritant pulmonar, ci şi agent cancerigen care afectează căile respiratorii superioare ale lucrătorilor, sporind riscul de cancer pulmonar, de sinusuri şi cavitate nazală, astm, bronșită, polipi și faringită.
Unii designeri și comercianții cu amănuntul refuză să cumpere de la tăbăcării în care drepturile omului sînt încălcate din cauza vîrstei lucrătorilor, condițiilor și substanțelor chimice utilizate pentru prelucrare.
Pe măsură ce condițiile din Hazaribagh și alte tăbăcării din lume devin mai bine cunoscute, consumatorii se întreabă dacă cizmele lor de piele au fost produse în tăbăcării care poluează sau expun lucrătorii la condiții periculoase.
Jucării toxice
Stick-ul pe care-l roade căţelul nu este produsul secundar al industriei cărnii de vită și nici nu este făcut din carne deshidratată. Mai degrabă, ţine de industria pielii. Aceste jucării sînt tratate cu produse chimice toxice, pentru conservare şi eliminarea mirosului. Apoi, stick-urile sînt de multe ori vopsite cu dioxid de titan, pentru o culoare uniformă. Pielea mai trece prin încă multe alte tratamente cu substanţe periculoase pentru organismele vii, care pot provoca probleme digestive, inclusiv diaree. Jucăriile mai pot conţine Salmonella sau E coli.
Crom VI a fost etichetat ca un „cunoscut cancerigen uman” şi a devenit strict reglementat. Asta nu înseamnă că nu a mai fost folosit.
Dorința noastră de a purta piele la prețuri accesibile plăteşte un preţ imens: suferință umană.
Sursa: mercola.com