Investigaţii medicaleŞtiri

O nouă tehnică de păstrare a organelor pentru transplant

Peste 60% din inimile şi plămînii donaţi pentru transplant se aruncă, deoarece organele nu pot fi păstrate mai mult de 4 ore în gheață. Oamenii de știință au dezvoltat o soluție promițătoare pentru a rezolva problema dezgheţării organelor fără deteriorarea acestora.

Conform estimărilor recente, „dacă doar jumătate din organe neutilizate ar fi transplantate cu succes, lista de așteptare în Statele Unite s-ar putea goli în doi ani”, avertizează o echipă de cercetători de la Universitatea din Minnesota. Ei propun o nouă metodă, testată cu succes pe organe de porc și celule umane.

De cîteva decenii încoace, țesuturile și organele sînt ținute în spitale (bănci de organe) la temperaturi foarte scăzute (între -160 și -196 grade C). Pentru grefe, medicii le „decongelează” punîndu-le în gheață. Dar, încălzirea produce deteriorări, iar organele nu pot aştepta mai mult de patru ore, deci se face o risipă considerabilă.

Tehnica propusă de cercetătorii americani, care au depus deja două brevete, permite încălzirea rapidă şi uniformă a țesuturilor: organul se scufundă într-o soluție de nanoparticule de oxid de fier acoperite cu siliciu. „Acestea funcţionează ca nişte mici „radiatoare”, atunci cînd sînt activate de unde electromagnetice non-invazive, și acționează cu 100 pînă la 200 grade C pe minut, de 10 pînă la 100 de ori mai rapid decît metodele actuale”, explică cercetătorii.

Ei au testat protocolul cu succes pe valve cardiace şi vase sanguine de la porci (86% din celule au supraviețuit, față de, în medie, 20% din celule, după o încălzire standard), precum şi ţesut de piele umană. De asemenea, ei au reușit să elimine nanoparticulele după decongelare, prin spălare.

Aceasta nu este prima tehnică prin care țesutul crioconservat se poate încălzi în mod eficient”, admite John Bischof, autorul principal al acestei lucrări. Succesele anterioare nu au depășit un volum de 1 mililitru de soluție şi o cantitate neglijabilă de țesut. „Noi am demonstrat că metoda noastră funcționează în 50 de mililitri de soluție”. Cercetătorii sînt convinşi că tehnica lor va funcţiona şi pe volume mai mari, cu organe umane. Dar mai întîi, trebuie să treacă şi testele pe rozătoare și porci.

Sursa: sciencesetavenir.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns