Ştiaţi că?

Ştiaţi că şampania…?

  • În anul 1743, Claude Moet a transformat abaţia în care a apărut şampania într-o vinărie de mare renume.

  • Conform legendei, cupa de şampanie a fost creată de un francez fabricant de porţelan, care a folosit ca model un mulaj după sînul Mariei Antoaneta.
  • Actriţa Marilyn Monroe a făcut baie în şampanie. Au fost necesare 350 de sticle pentru a umple cada.
  • Într-o sticlă de şampanie presiunea este de trei ori mai mare decît cea dintr-o anvelopă de automobil.
  • Viteza cu care un dop de plută părăseşte sticla poate ajunge pînă la 80 km/h.
  • Americanul Heinrich Medicus deţine recordul celui mai lung zbor al unui dop de şampanie: 53 de metri şi 25 de centimetri (în anul 1988).
  • În secolul XIX, şampania era mult mai dulce decît ceea ce majoritatea oamenilor preferă în ziua de azi. Tendinţa de utilizare a soiurilor care să producă vinuri seci a fost introdusă în 1876 de către Perrier Jouet, creatorul variantei Brut, cel mai popular stil de vin spu­mant de azi.
  • Cea mai scumpă şampanie din lume a fost vîndută în 2005 cu 40.000 euro. Era un Dom Perignon Rose.
  • Într-o sticlă de şampanie sînt 58 de milioane de bule, 2 milioane doar într-un pahar.
  • Principalul criteriu de apreciere a calităţii unei şampanii este spuma. Cu cît sînt mai mici bulele, cu atît şampania este mai bună.
  • Şampania trebuie să stea la fermentat cel puţin 17 luni. Cele din anii de producţie excepţionali trebuie să stea minimum 3 ani. Producătorii de marcă ţin sticlele la fermentat chiar şi 6-8 ani.
  • Se spune că pri­ma oară cînd Dom Perignon a degustat şampania, a exclamat „Am băut stele!“.
  • Cea mai veche cramă de şampanie datează din 1729.
  • Dom Perignon a produs prima sticlă de şampanie pe 4 august 1693 şi s-a stins din viaţă în 1715. Se spune că, datorită lui Dom Perignon, sticlele de şampanie sînt calibrate la 0,7 litri, deoarece aceasta era, în medie, cantitatea pe care o bea el la cină.

Comments

comments

Lasă un răspuns