MPlante medicinale

Muşchiul de piatră, remediu contra radiaţiilor

Muşchiul de piatră este un lichen de culoare gălbuie, verde-cenuşiu sau cafenie, care creşte în locuri uscate din regiunea alpină.

În scop terapeutic este folosită varietatea care conţine o grupă de zaharuri, un principiu amar şi substanţe mucilaginoase. E utilizat în tratamentul tusei şi al vărsăturilor la femeile însărcinate, stimulează secreţia biliară şi pancreatică, mărind pofta de mîncare.

Muşchiul de piatră este tonic, stomahic, febrifug, antivomitiv, epectorant. De asemenea, principiile active din muşchi îl recomandă în toate formele de cancer, în afecţiunile ficatului, splinei şi intestinului gros. Muşchiul de piatră este şi un remediu important împotriva radiaţiilor. Planta neutralizează efectele nocive ale razelor şi este utilă pentru cei care fac chimioterapie, ajutîndu-i să suporte mai uşor efectele tratamentului.

Ceaiul din muşchi de piatră se prepară dintr-o linguriţă de muşchi, opărit cu 250 ml apă clocotită în care s-a dizolvat un vîrf de cuţit de bicarbonat de sodiu. După ce clocoteşte 5 minute, ceaiul se lasă la răcit, apoi se strecoară şi se îndulceşte. Se bea rece pentru oprirea vărsăturilor şi cald pentru celelalte boli.

Deoarece este foarte amar, muşchiul-de-piatră se preferă a fi folosit sub formă de tinctură, din care se iau 30-50 picături în 24 ore. Tinctura se prepară prin macerarea timp de 8 zile a 20 g muşchi în 100 ml alcool de 70 de grade.

Comments

comments

Lasă un răspuns