Nou-născuții au nevoie de atingeri blînde
Nou-născuții experimentează lumea prin atingere. Cercetătorii care au măsurat răspunsurile creierului la 125 sugari arată că atingerile timpurii ale bebeluşilor au efecte durabile asupra modului în care creierele lor răspund la atingeri blîndă atunci cînd sînt aduşi acasă.
Atingerile blînde au o mare importanţă în dezvoltarea senzorială normală a sugarilor. Acestea au implicaţii deosebite în îngrijirea celor 15 milioane de sugari născuţi prematur în fiecare an, care de multe ori trebuie să petreacă perioade lungi de timp în unităţi de terapie intensivă neonatală.
„Este esenţial ca bebeluşii prematuri să primească de la părinţi atingeri pozitive, de susținere, cum ar fi îngrijirea de tip piele-la-piele, pentru a ajuta creierele lor să răspundă la atingerile blînde similare cu cele din uterul mamei”, spune Nathalie Maitre, de la Vanderbilt University Medical Center. „Cînd părinții nu pot face acest lucru, spitalele ar putea lua în considerare ajutorul terapeuţilor pentru a oferi micuţilor atingeri planificate cu atenție, care uneori lipsesc în spital.”
Maitre şi colegii ei au studiat 125 de copii născuţi prematur, de la vîrsta gestaţională de 24 pînă la 36 de săptămîni, și sugari născuți la termen, de la 38 la 42 de săptămîni. Înainte ca aceşti copii să plece din spital, cercetătorii au măsurat răspunsurile creierului bebeluşilor la o mîngîiere, comparativ cu o mîngîiere „falsă” (puf).
S-a constatat că bebeluşii prematuri au fost mai predispuşi decît copiii născuţi la termen să aibă un răspuns redus al creierului la atingeri delicate. Analiza ulterioară a arătat că răspunsul cerebral la atingere a fost mai puternic atunci cînd copiii au petrecut mai mult timp în contact blînd cu părinții sau furnizorii de servicii medicale. Prin contrast, cu cît mai dureroase au fost procedurile medicale pe care nou-născuții prematuri au trebuit să le suporte, cu atît mai puțin creierul lor a răspuns la atingerea blîndă de mai tîrziu. Acest lucru a fost valabil în ciuda faptului că bebelușilor li s-au dat medicamente pentru durere și zahăr pentru a face aceste proceduri mai ușor de îndurat.
„Am fost foarte surprinși să aflăm că, dacă bebelușii trec prin proceduri dureroase, simţul lor la atingere blîndă poate fi afectat.”
Maitre investighează acum modul în care răspunsul creierul unui copil la atingeri interacţionează cu răspunsul creierului la sunetul vocii unei persoane.
Sursa: sciencedaily.com