Aparatul respiratorBoliMame şi copiiMartiePoluareŞtiri

Un an fără fumat în spaţiile publice: 700 de copii mai sănătoşi

În urmă cu un an, România a adoptat legislaţia de interzicere a fumatului în spaţiile publice închise, în vederea protejării sănătății publice şi pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Astfel, s-a interzis fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. România a reușit, astfel, să iasă din grupul ultimelor 5 țări europene care nu respectau prevederile Convenției Cadru privind Controlul Tutunului referitoare la protejarea cetățenilor ei față de expunerea la fumul de tutun.

Consumul de tutun este responsabil de peste 42.000 de vieți pierdute anual în România și continuă să reprezinte cauza principală de boală care poate fi prevenită. Aceasta înseamnă că responsabilitatea decizională și colectivă trebuie să se îndrepte către eliminarea acestui factor de risc din viețile copiilor, tinerilor și adulților.

La un an distanță, legislația de interzicere a fumatului în spațiile publice închise este general acceptată de populație și mediul de afaceri, în egală măsură.

Legislația privind interzicerea fumatului în spațiile publice închise a avut un nivel de suport între 72 si 84% înainte de adoptare. După 6 luni, nivelul de susținere a fost de 80% (63% în rîndul fumătorilor).

Efectele legate de sănătatea publică

În perioada martie-august 2016 comparativ cu aceeași perioadă din 2015 s-au înregistrat mai puține cazuri externate:

  • cu 5,4% (1.267) mai puține cazuri de adulţi spitalizaţi pentru boli ischemice coronariene
  • cu 11,5% (88) mai puține cazuri de adulţi spitalizaţi pentru accident vascular cerebral
  • cu 1,7% (638) mai puține cazuri de adulţi spitalizaţi pentru exacerbare a bronhopenumoniei obstructive cronice sau astm
  • cu 5,4% (708) mai puține cazuri de copii spitalizaţi pentru exacerbare a astmului sau pentru o infecție acută de căi respiratorii superioare (IACRS).

Dacă urmărim datele statistice, vedem că 1.993 adulți și 708 copii nu au mai necesitat spitalizare pentru o acutizare a unei boli provocate sau agravate de fumat în 2016, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2015”, a declarat la acel moment Vlad Voiculescu, Ministrul Sănătății.

Conform ANAF:

  • Cifra de afaceri a barurilor a crescut în medie cu 5,1% la 6 luni după aplicarea legii 15/2016 comparativ cu cifrele înregistrate în ultimele 6 luni înainte de lege
  • Cifra de afaceri a barurilor a crescut în medie cu 10,6% la 6 luni după aplicarea legii 15/2016, comparativ cu cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, se poate observa că vîrfurile de consum sînt constante, ele menținîndu-se și după aplicarea legii 15/2016.
  • Cifra de afaceri a restaurantelor a crescut în medie cu 10.9% la 6 luni după aplicarea legii 15/2016 comparativ cu cifrele înregistrate în ultimele 6 luni înainte de lege
  • Cifra de afaceri a restaurantelor a crescut în medie cu 19.8% la 6 luni după aplicarea legii 15/2016, comparativ cu cea înregistrată în ultimele 6 luni înainte de lege.

România s-a angajat, în luna septembrie 2016, într-un nou demers ambițios, dar realizabil: generația care se va naște în anul 2017 să fie nefumătoare la vîrsta maturității, în anul 2035.

Articolul integral în comunicatemedicale.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns