Ştiaţi că hrana modificată genetic…?
-
Primele alimentele modificate genetic au apărut în 1990 şi au fost obţinute din soia, porumb, seminţe de bumbac şi canola (rapiţă).
-
În 1994 a fost comercializat primul aliment modificat genetic din lume, o roşie numită Flavr Savr, care rămîne proaspătă mult timp, produsă de o companie din SUA.
-
În România, primele culturi comerciale de plante modificate genetic au fost introduse în anul 1998. Erau 14 varietăţi de soia modificată genetic, cultivată pe o suprafaţă de peste 200.000 de hectare.
-
După intrarea în UE în anul 2007, soia modificată genetic a fost oficial interzisă, dar a fost aprobat tacit pentru cultivare în Romania un soi de porumb modificat genetic cu denumirea MON810 (ce aparţine celebrei companii producătoare de OMG Monsanto).
-
SUA este cel mai mare producător de OMG (68% din producţia globală). Aproximativ 70% din totalul alimentelor americane au ingrediente modificate genetic. Argentina este al doilea mare producător de organisme modificate genetic. 99% din culturile de soia sînt modificate pentru a rezista la ierbicide. În Canada, principalul organism modificat genetic e canola (rapiţă). Desi planta este modificată, uleiul nu este. China este a patra ţară care produce OMG (bumbac şi orez).
-
În anul 2005, în România, din producţia totală de soia, 67% o reprezenta cea modificată genetic, ţara noastră fiind pe primul loc în Europa. Se pare că astăzi, suprafeţele cultivate s-au redus pînă aproape la dispariţie.