BoliCancerMişcare şi naturăSportŞtiri

Aşa se explică de ce cancerului nu-i plac sportivii

Cercetătorii nu au descifrat încă mecanismul oncogenezei, procesul prin care celulele normale devin canceroase.

Un nou studiu se concentrează pe lactat, o moleculă produsă în timpul antrenamentelor intense, și explică rolul său în formarea şi dezvoltarea celulelor canceroase.

Lactatul este un produs secundar al procesului chimic cunoscut sub numele de glicoliză (transformarea zahărului sau glucozei în molecule mai mici, cu scopul de a produce energie). În timpul activității fizice intense, lactatul se acumulează în țesuturi și sînge, ceea ce poate duce uneori la scăderea performanţelor fizice şi rigiditate musculară.

La începutul secolului XX, omul de știință german Otto Warburg a observat că celulele canceroase consumă glucoză mai multă decît celulele normale. Așa-numitul efect Warburg se referă la faptul că celulele canceroase produc mai mult lactat, comparativ cu celulele normale.

Noua cercetare, condusă de Inigo San Millan, director al Departamentului de Performanțe Sportive de la Universitatea din Colorado, sugerează că molecula este „singurul compus metabolic implicat și necesar” în cele cinci etape, care succed carcinogeneza. Studiul examinează rolul lactatului în angiogeneză (procesul prin care se formează noi vase de sînge în interiorul tumorilor), în capacitatea celulelor canceroase de a eluda răspunsul imun al organismului, precum și în metastază și autometabolism.

Lucrarea a explicat modul cum, în metastază, lactatul ajută la crearea unui micromediu acid în afara celulei canceroase, care sprijină răspîndirea celulelor canceroase.

În cele din urmă, studiul explorează legătura dintre lactat și componentele genetice. S-a formulat ipoteza că o triadă de factori de transcriere frecvent întîlniţi în cele mai multe forme de cancer, HIF-1, cMYC şi p53 declanșează și perpetuează reglementarea eronată a lactatului.

Rolul esențial al lactatului în formarea celulelor canceroase ar putea explica de ce oamenii care fac sport în mod regulat prezintă un risc mai mic de a dezvolta cancer. La sportivi și la cei care lucrează în aer liber, organismul este instruit să transforme în mod eficient lactatul într-o sursă de energie pentru organism, astfel oprindu-se acumularea acestuia în exces.

Pe baza rezultatelor, cercetătorii speculează că un stil de viață sedentar, combinat cu prea mult zahăr, poate duce la o acumulare excesivă de lactat, stabilind astfel mediul propice pentru cancer.

Cu această lucrare, deschidem o ușă cu totul nouă în înţelegerea cancerului, care arată pentru prima dată că lactatul este nu numai prezent, ci obligatoriu pentru fiecare pas în dezvoltarea maladiei”, spune San Millan.

În viitorul apropiat, cercetătorii vor studia efectul programelor de exerciţii fizice adaptate la pacienții cu cancer. Ei studiază deja liniile de celule cu cancer de sîn. San Millan speră că, în cele din urmă, cercetarea va ajuta la dezvoltarea de medicamente care stopează acumulările de lactat.

Sursa: medicalnewstoday.com

Comments

comments

Lasă un răspuns