28 de beneficii ale feniculului (II)
Feniculul este o plantă cu mare putere de vindecare. Numeroasele proprietăți ale semințelor de fenicul fac din această plantă un remediu natural pentru diferite probleme de sănătate, dar şi pentru păr, piele şi frumusețe.
Planta este un bun antiinflamator, antioxidant, antispasmodic, carminativ și decongestionant. Semințele de fenicul sînt o mare sursă de minerale esențiale și fitoestrogeni, precum și fitonutrienți ca flavonoidele şi carotenoidele.
Iată cum poate fi de folos:
28 de beneficii ale feniculului (I)
28 de beneficii ale feniculului (III)
9. Reglează nivelul insulinei. Gestionarea nivelurilor de glucoză și insulină este dificilă dacă tensiunea arterială crescută la pacienții diabetici nu este tratată. Ca urmare, poate duce la complicații letale. O ceașcă de fenicul poate oferi organismului o sursă excelentă de potasiu.
10. Tratează diareea. Diareea este cauzată de bacterii, în timp ce cineolul și anetolul se găsesc din abundenţă în uleiul de fenicul, iar aceste substanţe au proprietăți antibacteriene și dezinfectante. Aminoacizii precum histidina pot îmbunătăți digestia și pot asigura funcționarea optimă a sistemului digestiv. Ca urmare, feniculul previne și reduce diareea.
11. Tratează colicile renale. Fitoestrogenii prezenți în uleiul esențial de fenicul sînt benefici în tratamentul colicilor renale. Avînd proprietăți antispastice, feniculul are capacitatea de a relaxa mușchii și de a elimina disconfortul cauzat de colicile renale.
12. Reduce tulburările menstruale. Feniculul reglează acțiunea hormonală, reglînd menstruația. Utilizarea fenicului într-o varietate de forme poate ajuta femeile la menopauză să obțină o ameliorare semnificativă a durerii și disconfortului.
13. Stimulează sistemul imunitar. O ceașcă de ceai de fenicul poate oferi organismului aproape 20% din doza zilnică recomandată de vitamina C, cu rol important în stimularea imunității generale și repararea leziunilor cutanate. Vitamina C poate crește producția de colagen și elastină a pielii. În plus, vitamina C este un puternic antioxidant care poate lupta împotriva efectelor radicalilor liberi și poate reduce riscul bolilor de inimă.
14. Mărirea sînilor. Feniculul poate acționa ca un tonic și stimulant, deoarece flavonoidele conţinute au capacitatea de a crește cantitatea de estrogen din organism. Consumul regulat de fenicul poate mări dimensiunea sînului prin creșterea țesuturilor și a celulelor noi din sîn.
15. Ameliorează tulburările respiratorii. Feniculul este eficient în prevenirea bronșitei, congestiei și tusei. Are proprietăți expectorante. Utilizarea pudrei de fenicul și a semințelor rupe flegma și elimină toxinele din corp. Ca rezultat, aportul regulat de fenicul poate oferi o recuperare mai rapidă după afecţiuni respiratorii.
16. Previne problemele oftalmologice. Avînd proprietăți antiinflamatorii, feniculul este recomandat pentru îngrijirea ochilor. Uleiul de fenicul esențial conține minerale esențiale, cum ar fi magneziu și cobalt. Acesta este motivul pentru care aplicarea uleiului de fenicul esențial în zonele din jurul ochilor poate ușura oboseala și iritarea ochilor. Flavonoidele pot inhiba efectele stresului oxidativ asupra celulelor pigmentare. Este, de asemenea, unul dintre eficiente remedii pentru cearcăne.
17. Trateaza halena. Se recomandă mestecarea unor semințe de fenicul pentru a împrospăta respirația după ce mîncaţi ceapă sau usturoi. Proprietăţile antimicrobiene ale fenicului ajută la distrugerea germenilor nocivi. În plus, feniculul conține antiinflamatoare și antibacteriene care pot ameliora gingiile inflamate. Puteți face și ceai de fenicul călduț pentru a reduce respirația urît mirositoare.
Atenţie! Tratamentele de fenicul nu au reacții adverse grave, dacă sînt utilizate cu moderaţie. Supradozajul cu ulei de semințe de fenicul sau extract poate duce la fotodermită, mîncărime sau erupții cutanate. Dacă observaţi simptome neobişnuite ale unei reacţii la fenicul, trebuie să întrerupeți utilizarea preparatului și să consultaţi medicul. Deoarece conține proprietăți fitoestrogenice, femeile gravide nu ar trebui să apeleze la fenicul.
Cumpăraţi semințe de fenicul de culoare verde deschis.
Sursa: allremedies.com