Brăţara care va revoluţia diagnosticul medical

Un senzor montat pe o brăţară, care poate analiza rapid transpiraţia, ar putea revolutiona diagnosticele medicale, permiţînd şi un tratament mai eficient al fibrozei chistice şi al diabetului.

Acest senzor analizează componentele moleculare ale transpiraţiei și transmite rezultatele la un laborator, explică inventatorii de la Facultatea de Medicină a Universităţii Stanford, din Berkeley, California. „Este un progres imens”, crede dr. Carlos Milla.

Spre deosebire de senzorii vechi, acest nou sistem nu cere ca pacienții să stea aşezaţi continuu timp de 30 de minute, pînă cînd transpirația se acumulează în colectoare. Acest proces de lungă durată a fost folosit timp de mai multe decenii şi este deosebit de dificil în cazul copiilor mici.

Noul senzor portabil la încheietura mîinii stimulează glandele sudoripare cu ajutorul unor microprocesoare, în cîteva minute, înainte de a transmite componenţa moleculară, prin intermediul telefonului mobil, la un server care poate analiza rapid rezultatele. Acest sistem poate fi utilizat cu ușurință în țările în curs de dezvoltare, în special în satele izolate, fără centre medicale.

Senzorul poate detecta ionii de clor din transpiraţie care generează mai multe sarcini electrice. Cu cît conținutul acestei sări este mai ridicat, cu atît e mai probabil ca persoana să sufere de fibroză chistică, au declarat cercetătorii. Acest sistem poate măsura, de asemenea, nivelul glucozei, cu același rezultat ca un test de sînge. Nivelele ridicate pot indica riscul de diabet zaharat. Senzorul ar putea fi, astfel, util pentru monitorizarea nivelului de zahăr din sînge la diabetici şi pre-diabetici.

Brăţara măsoară şi alte elemente moleculare prezente în transpirație, cum ar fi sodiul, potasiul și lactatul. „Acest sistem poate fi folosit pentru a măsura practic tot ce se găseşte în transpiraţie”, a declarat Ronald Davis, profesor de biochimie şi genetică de la Universitatea Stanford, unul dintre principalii co-autori. „Transpiraţia este foarte potrivită pentru aplicațiile portabile și este o sursă bogată de informații medicale”, adaugă el.

Această tehnologie poate fi deosebit de utilă pentru personalizarea tratamentelor.

Sursa: 7sur7.be

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *