28 de beneficii ale feniculului (III)
Feniculul este o plantă cu mare putere de vindecare. Numeroasele proprietăți ale semințelor de fenicul fac din această plantă un remediu natural pentru diferite probleme de sănătate, dar şi pentru păr, piele şi frumusețe.
Iată cum poate fi de folos:
28 de beneficii ale feniculului (I)
28 de beneficii ale feniculului (II)
17. Stimulează digestia. Dacă mestecați niște semințe de fenicul sau beți ceai de fenicul călduț, ajutați procesul de digestie să funcționeze fără probleme. Feniculul este eficient în prevenirea și calmarea multor probleme digestive, cum ar fi flatulența, balonarea, indigestia, colicile, constipația, arsurile la stomac și chiar intestinul iritabil. Administrat după chimioterapie sau tratamente cu radiații, ajută sistemul digestiv.
18. Previne obezitatea. Feniculul este un super-aliment grozav care ajută la combaterea obezității prin suprimarea poftei de mîncare. În plus, fenicul proaspăt poate arde mai multe grăsimi prin creșterea metabolismului. Avînd proprietăți diuretice, aportul regulat de fenicul ajută la eliminarea retenției de apă, vinovată de creșterea în greutate. Puteți adăuga o jumătate de linguriță de pulbere de fenicul la o ceașcă de apă caldă.
19. Reduce retenția de apă. Ceaiul de ceai de fenicul este o alegere bună pentru eliminarea excesului de apă din corp. Ceaiul de fenicul ajută, de asemenea, la eliminarea toxinelor și deșeurilor din corp, prevenind astfel problemele tractului urinar.
20. Ajută creșterea și dezvoltarea. Consumul regulat de fenicul este bun pentru creșterea și dezvoltarea sugarilor și copiilor. Acest lucru se datorează faptului că feniculul este o sursă importantă de zinc.
21. Furnizează nutrienți esențiali. Feniculul este o legumă nutritivă. Sucul de fenicul este o sursă excelentă de beta-caroten, vitaminele E, C, B și A. Fenicul este încărcat cu minerale cum ar fi fier, magneziu, potasiu, cobalt, sodiu, fosfor, zinc și siliciu. De asemenea, este plin de carotenoide, antioxidanți și flavonoide. Anetolul este responsabil pentru aroma puternică a sucului de fenicul.
22. Îmbunătățeşte apetitul. Uleiul esenţial de fenicul este considerat aperitiv. Prin urmare, dacă nu simțiți foame înaintea mesei principale, ar trebui să utilizați ulei de fenicul.
23. Calmează spasmele. Spasmele sunt contracții involuntare ale mușchilor, nervilor, intestinelor, tractului respirator și organelor. În funcție de zonele afectate, spasmele netratate pot duce la inflamații, dureri acute și tuse cronică. Spasmele mai severe duc la leșin și moarte. Feniculul are proprietăți antispasmodice. Utilizarea uleiului esențial de fenicul poate ajuta la relaxarea nervilor, mușchilor și intestinelor.
24. Are efecte antiseptice. Uleiul esențial de fenicul are proprietăți bactericide. Poate fi aplicat pe răni pentru a preveni infecţia. În plus, ajută la menținerea sub control a infecțiilor post-chirurgicale și a tetanosului.
25. Tratează inflamația. Poate vindeca atît inflamația externă, cît și cea internă. Feniculul conține anetol, care este un flavonoid inflamator puternic. Nu are efecte secundare nedorite.
26. Reduce aciditatea. Prin eliminarea toxinelor din organism, consumul de ceai de fenicul poate ajuta la calmarea intestinelor și la creșterea absorbției nutrienților. Fenicul ajută de asemenea la reglarea nivelului pH-ului din organism.
27. Beneficii pentru piele. Semințele de fenicul au proprietăți antiseptice și antioxidante. Previn acneea și îmbunătățesc tonusul pielii. Semințele de fenicul sînt eficiente în reducerea liniilor fine, a ridurilor și a cearcănelor. Consumul regulat de fenicul poate oferi o piele strălucitoare și impecabilă. Aplicarea topică sau aportul regulat de fenicul ajută la prevenirea și eliminarea semnelor de îmbătrînire. Ar trebui să beți ceai de fenicul sau să adăugați o cantitate considerabilă de semințe de fenicul în salate.
28. Beneficii pentru păr. Feniculul este un remediu grozav pentru firele despicate, mîncărimea scalpului, mătreața și pierderea părului. Puteți adăuga semințe de fenicul în dietă. Alternativ, puteți utiliza ceai de fenicul, local, pentru tratarea diferitelor probleme de păr și scalp. După ce vă șamponați, se recomandă folosirea ceaiului de fenicul la ultima clătire.
Atenţie! Tratamentele de fenicul nu au reacții adverse grave, dacă sînt utilizate cu moderaţie. Supradozajul cu ulei de semințe de fenicul sau extract poate duce la fotodermită, mîncărime sau erupții cutanate. Dacă observaţi simptome neobişnuite ale unei reacţii la fenicul, trebuie să întrerupeți utilizarea preparatului și să consultaţi medicul. Deoarece conține proprietăți fitoestrogenice, femeile gravide nu ar trebui să apeleze la fenicul.
Cumpăraţi semințe de fenicul de culoare verde deschis.
Sursa: allremedies.com