Cum să murezi rapid orice legumă
Murăturile s-au terminat, dar unii le simt lipsa deja. Indiferent de anotimp, sînt un aliment gustos şi sănătos. În materie de murături, nimic nu se compară cu o rețetă de casă. Cele cumpărate de la magazin nu sînt o alegere sănătoasă. Aproape orice legumă poate fi murată. Iată cum.
Murăturile rapide sînt legume în saramură, fermentate în frigider, spre deosebire de cele tradiţionale, obţinute prin procesul de fermentare în aer liber. Gustul e un pic diferit, dar mai profund şi mai plăcut.
Saramura presupune părți egale de apă și oțet (de cidru de mere, vin alb, orez sau orice alt oţet), plus o aromă de condiment preferat.
Pasul 1: Pregătirea legumelor. Se spală foarte bine legumele tari şi se decupează în formele dorite. Dacă e vorba de morcovi, bame, fasole verde, ardei, ghimbir, sfeclă, varză de Bruxelles, se opăresc timp de 2 minute. Se lasă să se răcească bine înainte de a le pune în borcane.
Pasul 2: Pregătirea borcanelor. Recipientele se înmoaie în apă caldă cu săpun. Clătiți bine și lăsaţi-le să se usuce complet. Alegeţi borcane din sticlă transparentă, ca să puteți urmări evoluţia legumelor.
Pasul 3: Umplerea borcanelor. Legumele tocate, opărite şi feliate se aşează în borcane. Nu supraîncărcați borcanele şi nu le înghesuiţi, lichidul trebuie să pătrundă printre ele.
Pasul 4: Adăugați mirodenii. Nu există nicio combinație greșită de arome și condimente, așa că folosiţi plantele preferate.
Iată cîteva exemple de cantităţi necesare pentru un borcan:
- semințe de chimen 1/2 linguriță
- 1/2 linguriță turmeric
- semințe de mărar 1/2 linguriță
- semințe de muștar 1/2 linguriță
- piper de la un ardei iute
- o crenguţă de oregano proaspăt
- 2-4 crenguţe de mărar proaspăt
Alte opţiuni ar putea include piper negru, usturoi, ceapă, coriandru, ierburi proaspete (rozmarin, cimbru), ierburi uscate (rozmarin, cimbru, oregano), condimente întregi (semințe de muștar, piper, fulgi de ardei roșu, frunze de dafin). Condimentele se pun în borcan înaintea legumelor.
Pasul 5: Prepararea saramurii. Iată două exemple de rețete de saramură, una cu gust acru și alta mai dulce.
Saramură acră:
- 3 cești oțet de cidru de mere distilat (sau oțet alb)
- 3 ceşti de apă
- 2 lingurițe plus 2 lingurițe de sare de mare
- 2 linguri de zahăr
- Puneți toate ingredientele într-o cratiţă și aduceți-o la fierbere, timp de două minute.
Saramură dulce:
- 3 cupe de oțet alb sau oțet de cidru de mere
- 3 ceşti de apă
- 1 1/2 cești plus 1 lingură de zahăr
- 1 linguriță de sare de mare
Puneți toate aceste ingrediente într-o cratiță și aduceți amestecul la fierbere. Pe măsură ce se încălzește, continuați să mestecaţi pînă cînd zahărul și sarea sînt dizolvate. Fierbeţi timp de două minute.
După ce aţi făcut saramura, turnaţi-o în borcane, acoperind legumele cu un deget de lichid.
Pasul 6: Sigilarea borcanelor. Se pun capacele şi se închid borcanele ermetic. Apoi se pun în frigider timp de cel puțin 24 de ore, înainte de servire.
Murăturile pot fi consumate în cel mult două luni.
Cîteva sfaturi
- Tăiați legumele din cîteva mişcări, cu cît le veţi ciopli mai mult, cu atît vor fi mai moi.
- Pentru cele mai bune rezultate, utilizați întotdeauna legume proaspete, tari, nelovite.
- Puteți folosi orice legume şi le puteţi sculpta în orice formă: batoane subţiri, medalioane, inimoare, rondele.
- Dacă vreţi murături mai tari, alegeţi legume mai mari şi lăsaţi-le întregi.
- Încercați să nu utilizați oțet de malț sau oțet balsamic, sînt prea concentrate.
- Îndepărtaţi moţul de la castraveţi. Astfel, textura murăturilor va fi mai fermă.
- Adăugați cîteva cepe pentru o aromă extra.
- Adăugaţi ouă fierte tari în borcan. Ouăle au nevoie de mai puţin timp pentru murare decît legumele.
- Deoarece lichidele se evaporă pe foc, pregătiţi mai multă saramură decît estimaţi că încape în borcane.
- Murăturile pot fi consumate în 24 de ore, dar nu înseamnă că mai mult timp le-ar dăuna. De fapt, cu cît stau mai mult la murat, cu atît aroma va fi mai bună. Ideal e să aveţi răbdare o săptămînă.
Sursa: naturallivingideas.com