6 lucruri din curtea ta care te-ar putea ucide
Nu toată lumea stă la casă, dar multe dintre aceste potenţiale pericole sînt valabile şi la bloc. Cu toţii avem acces la un spaţiu în aer liber, cu iarbă verde şi trandafiri, unde ne odihnim pe băncuţă, sub un copac. Sau ajungem la un moment dat într-un astfel de loc, grătar, să zicem.
Iată care sînt ameninţările acestui spaţiu de relaxare şi cum pot fi reduse la minimum.
-
Pesticidele din iarbă. Produsele chimice contra dăunătorilor pot ajunge uşor pe pielea copiilor şi animalelor de companie. Expunerea la pesticide a fost legată de incidenţa crescută a cancerului, perturbare hormonală care ar putea provoca probleme ale tiroidei sau infertilitate. Pericolele sînt cu atît mai mari cu cît, pentru îngrijirea peluzelor, proprietarii folosesc pînă la de 10 de ori mai multe pesticide pe metru pătrat decît agricultorii.
Sfat: Există şi metode de îngrijire a grădinii fără pesticide sau folosind pesticide ecologice.
-
Fecalele de cîine. Din păcate, excrementele cîinilor nu pot fi folosite ca îngrăşămînt natural, nu fertilizează pămîntul, conţin doar tone de bacterii periculoase. „Cadourile” prietenului tău necuvîntător pot avea virusuri şi viermi periculoşi pentru oameni. Unii paraziţi pot intra în corpul omului prin piele.
Sfat: Nu mergeţi în picioarele goale prin iarbă şi strîngeţi fecalele cîinelui în pungi speciale, imediat după ce au fost eliminate.
-
Căpuşele. Muşcătura de căpuşă se poate lăsa cu boala Lyme, ceea ce poate duce la luni de epuizare, şi, netratată, poate provoca alte probleme, inclusiv artrită, meningită sau bătăi neregulate ale inimii.
Sfat: Examinaţi-vă regulat pielea. Căutaţi orice ridicătură de pe piele şi orice erupţie cutanată, care ar putea semnala începutul infecţiei. Dacă vă confruntaţi cu simptome specifice sau dacă aţi eliminat o căpuşă din piele, consultaţi medicul.
-
Albinele. În orice moment, o albină te poate înţepa. Dacă eşti alergic la albine, trebuie să ajungi urgent la medic.
Sfat: Evitaţi hainele viu colorate şi parfumul, încercaţi să nu mîncaţi dulciuri şi să nu beţi lichide care ar putea atrage insectele.
-
Focul. Indiferent dacă foloseşti un grătar sau faci un foc cu vatră, arderea deşeurilor menajere este un lucru periculos. Dincolo de riscul de incendiu, în aer pot ajunge substanţe chimice, care au efecte secundare grave: astm, tulburări de dezvoltare, insuficienţă renală şi hepatică. Reziduurile din cenuşă pot fi la fel de periculoase, în special în cazul în care sînt împrăştiate peste grădini. Aruncaţi gunoiul în locurile speciale şi reciclaţi. Fumul de la incendiile de vegetaţie poate irita căile respiratorii.
Sfat: Închideţi grătarul în timp ce preparaţi mîncarea, iar dacă iese fum, acoperiţi-vă gura şi nasul cu un fular.
-
Piscina. Da, te poţi îneca într-un bazin sau chiar într-o cadă cu hidromasaj. Dar poţi fi şi otrăvit de substanţele chimice din apă. Piscinele sînt supratratate cu astfel de substanţe chimice care pot provoca supraexpunerea cronică la anumite toxine. Mai ales în căzile cu hidromasaj, unde apa este vaporizată şi inhalată. Cada fierbinte deschide, de asemenea, porii, permiţînd produselor chimice să se infiltreze direct în corp.
Sfat: Folosiţi un sistem de ionizare pentru a curăţa piscina, evitînd astfel substanţele chimice.
Sursa: everydayhealth.com