Mame şi copiiSănătatea familieiŞtiri

Antibioticele cresc riscul de avort spontan

Un nou studiu sugerează că recomandările privind utilizarea antibioticelor în timpul sarcinii timpurii ar putea fi revizuite, după ce s-a constatat că unele clase comune de antibiotice ar putea dubla riscul de avort spontan.

Cercetătorii de la Universitatea din Montreal au identificat o legătură între utilizarea de macrolide, chinolone, tetracicline și alte antibiotice comune la începutul sarcinii şi un risc crescut de avort spontan. Constatările au fost recent raportate în Canadian Medical Association Journal.

Pierderea sarcinii este definită ca pierderea spontană a unui făt înainte de 20 de săptămîni de sarcină. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate a Copilului şi Dezvoltare Umană din Canada, avortul se produce la aproximativ 15-20% dintre femeile conştiente de sarcina lor şi este cel mai frecvent întîlnit în rîndul celor cu vîrste peste 35 de ani.

Mai mult de jumătate dintre avorturi sînt cauzate de anomalii ale cromozomilor fătului. Alți factori care pot ridica riscul de avort spontan includ diabetul zaharat, sindromul ovarului polichistic, obezitatea și infecţia.

Co-autorul studiului, dr. Anick Bérard, de la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității din Montreal, notează că antibioticele sînt utilizate pe scară largă în timpul sarcinii pentru a ajuta la tratarea infecțiilor, dar studiile care evaluează siguranța acestora au produs rezultate contradictorii.

Cercetătorii au analizat datele unui studiu din Quebec (1998-2009), care a inclus 8.702 de femei în vîrstă de 15 pînă la 45 de ani, care au experimentat un avort spontan la o sarcină de 14 săptămîni, în medie.

Expunerea la antibiotice la începutul sarcinii a fost identificată la 1.428 (16,4%) femei care au suferit un avort spontan. S-a descoperit că utilizarea anumitor antibiotice la începutul sarcinii a  dublat riscul de avort spontan.

Utilizarea macrolidelor, cu excepția eritromicinei, la începutul sarcinii, a fost asociată cu risc crescut de avort spontan, ca și chinolonele, tetraciclinele, sulfonamidele și metronidazolul.

Nitrofurantoina, un antibiotic frecvent utilizat pentru prevenirea și tratarea infecțiilor tractului urinar, nu a fost asociată cu un risc mai mare de avort spontan.

Echipa a observat că mărimea eșantionului de studiu, datele valide privind prescripțiile cu antibiotice și informațiile colectate în mod regulat despre diagnosticul de avort sînt cîteva dintre punctele-cheie ale studiului.

Cu toate acestea, cercetătorii spun că rezultatele nu sînt în măsură să excludă faptul că severitatea infecţiei ar fi putut contribui la avorturile identificate, acest lucru fiind o limitare semnificativă a studiului. Totuși, ei consideră că noile constatări pun sub semnul întrebării siguranța utilizării antibioticelor la începutul sarcinii. Ei concluzionează: „Concluziile noastre pot fi utile factorilor de decizie politică în actualizarea liniilor directoare pentru tratamentul infecţiilor în timpul sarcinii”.

Sursa: medicalnewstoday.com

Comments

comments

Lasă un răspuns