Şase moduri de a găti cu ceai
Ceai nu înseamnă doar o băutură caldă, cu care ne delectăm sau ne tratăm problemele de sănătate. Frunzele plantelor folosite la ceai sînt şi ingredient într-o serie de reţete culinare delicioase, de la risotto pînă la supă sau toppinguri de înghețată. Diane Henderiks, bucătar de top american ne arată cum să folosim în bucătărie frunzele cu zero calorii și multe arome.
1. Legume cu ceai. Cînd faceți paste făinoase, orez, risotto, fulgi de ovăz, quinoa sau orice boabe sau legume care sînt preparate în mod tradițional în apă, alegeți un ceai cu un profil de aromă care se potrivește cu felul de mîncare. Înlocuiți apa cu acest ceai. Afinele, piersicile, menta şi lămîia adaugă o nouă aromă pe care apa nu o poate aduce niciodată şi este o alternativă excelentă la adaosul de zahăr, miere sau alţi îndulcitori cu calorii. Încercați să gătiți orez în ceai de lămîie sau fulgi de ovăz cu ceai de piersici.
2. Smoothie aromat. Lăsaţi să se răcească ceaiul preferat, apoi înghețați-l în tăviţele de gheață. Utilizați cuburile de gheață de ceai aromat în loc de apă atunci cînd preparaţi un smoothie. Utilizați o ceașcă de ceai pentru fiecare trei cești de fructe. Încercați căpșune, zmeură, lavandă, mentă și ceai verde.
3. Îngheţată şi pîine. Matcha este un ceai verde, care luptă împotriva cancerului şi e bogat în antioxidanţi benefici pentru creier, inimă, piele. Pulverizați pudră de matcha pe înghețată, salată sau în rețete de smoothie. Puteți să o utilizați și în pîine adăugînd două lingurițe la fiecare ceașcă de făină.
4. Supă cu frunze de ceai. Adăugați cîteva frunze de ceai în supă, înainte de a da jos oala de pe foc. „Îmi plac în mod special ceaiul negru și cel verde în supă”, spune Henderiks.
5. Afumarea cărnii. Arderea frunzelor de ceai pentru a afuma alimente cum ar fi carnea, peștele și legumele, este o tehnică tradiţională în China pentru a adăuga alimentelor o aromă de fum. Puteți folosi orice frunze de ceai, deși chai, iasomia și ceaiul verde sînt cele mai potrivite opțiuni. Procesul este simplu: acoperiţi o tigaie sau o tavă adîncă cu cîteva straturi de folie. Combinați frunze de ceai în părţi egale cu orez (încercați orez de iasomie) și faceți o grămadă în mijlocul tigăii. Puneți puțină apă peste amestec pentru a obţine fum, nu plante arse. Puteți adăuga coji de citrice, scorțișoară, anason, nucșoară sau orice condiment. Menţineţi focul mediu pentru circa cinci minute sau pînă cînd începe să fumege. Apoi așezați un suport din sîrmă în tavă. Asigurați-vă că este la aproximativ 1,5 cm deasupra frunzelor de ceai, astfel încît fumul să poată circula. Se acoperă cu capac. Carnea de pasăre se afumă aproximativ 10 minute, carnea de porc, peştele şi legumele 5 minute. Daţi jos de pe foc şi lăsați-l deoparte pînă cînd se termină procesul.
6. Marinadă. Ceaiul poate fi folosit ca lichid pentru o marinadă (amestec de uleiuri, oţet şi condimente pe care le folosim pentru a frăgezi şi aroma carnea şi legumele înainte de a le găti). Folosiţi ceai de cireșe negre, scorțișoară și cardamom sau ghimbir. Adăugați ulei și mirodenii și aveți o marinadă delicioasă. Puteţi folosi marinada cînd gătiţi carne de pasăre, carne de porc, legume, tofu, pește, la dressinguri în care puteţi adăuga avocado, iaurt, muștar, nuci sau tofu amestecate toate în blender. Puneţi amestecul într-un recipient etanș și păstrați-l în frigider cel mult o săptămînă.
Sursa: rd.com