Lavanda în bucate dulci
Încercaţi să gătiţi cu plante medicinale! Lavanda, aparţinînd familiei mentei, este o plantă perenă, care are mai multă reputaţie în saloanele de spa. Florile delicate sînt parfumate, violet-albastre şi au proprietăţi de ameliorare a stresului şi aromă terapeutică. Puţini ştiu că lavanda e şi ingredient culinar.
Lavanda poate adăuga o aromă dulce şi florală subtilă. Secretul e să nu se folosească multă plantă, pentru a nu da preparatului gust de săpun. Trebuie să ştiţi şi că lavanda uscată în deserturi va fi mai puternică şi mai concentrată decît lavanda proaspătă. Primăvara ne putem baza pe muguri de lavandă.
Iată o reţetă de clătite cu ciocolată şi lavandă:
Ingrediente:
1,5 ceşti de făină
1,5 ceşti de lapte
1 lingură praf de copt
3 linguri de ulei vegetal sau unt topit
1/2 linguriţă extract de vanilie
1 lingură zahăr
1 vîrf de cuţit de sare
1 ou mare
1 coajă de lămîie
1 linguriţă de flori de lavandă (măcinarea eliberează uleiurile volatile care o fac să miroasă atît de minunat)
1 linguriţă floare de lavandă întreagă (pentru aspect)
1/2 ceşti de ciocolată neagră
Combinaţi toate ingredientele uscate într-un castron. Adăugaţi ingredientele uscate, amestecate separat. Întroduceţi chipsurile de ciocolată. Puneţi la foc mare o tigaie uşor lubrifiată. Acoperiţi clătitele cu cîţiva muguri de lavandă întregi în timp ce le gătiţi în tigaie.
Sursa: almanac.com