Schisandra, fructul cu cinci arome
Crescute în principal în regiunea superioară a fluviului Yangtze, boabele mici şi roșii de schisandra au fost folosite de secole în medicina tradițională chineză, iar azi devin cunoscute pe plan mondial pentru numeroasele beneficii pentru sănătate.
Studiile clinice arată că boabele plantei pot fi utile pentru îmbunătățirea funcției cognitive, pentru creșterea libidoului, reducerea stresului, sporirea performanțelor sportive, îmbunătățirea funcției cardiace și combaterea cancerului.
Cunoscute ca terapie tradițională pentru tuse cronică, incontinență, transpirații nocturne și insomnie timp de 2.000 de ani, boabele de schisandra sînt folosite şi la fabricarea alcoolului, sucurilor şi gemurilor.
Wu Wei Zi sau „fructul cu cinci arome” sau schisandra este planta care reuneşte, într-adevăr, toate cele cinci gusturi: dulce, sărat, acru, amar şi picant.
Din punct de vedere terapeutic, bobul de schisandra este venerat în medicina tradițională chineză şi a obținut recunoașterea în Rusia în anii 60, după 20 de ani de studii. Astăzi planta e inclusă în Farmacopeea Națională a Rusiei și în Registrul de Stat al Medicamentelor.
Schisandra conţine o substanță naturală care ajută organismul să se adapteze stresului. Un studiu suedez arată: „Studiile farmacologice efectuate pe animale au arătat că schisandra crește capacitatea fizică și oferă un efect protector împotriva unui spectru larg de factori nocivi, printre care șoc termic, arsuri, răceli, degerături, inflamație aseptică, iradiere și intoxicații cu metale grele. Fitoadaptogenul exercită un efect asupra sistemului nervos central, simpatic, endocrin, imunitar, respirator, cardiovascular, gastro-intestinal”.
Efectele schisandrei: creşte energia, întîrzie îmbătrînirea, îmbunătăţeşte performanţa fizică, previne oboseala mintală, reduce stresul, îmbunătăţeşte libidoul, concentrarea, sănătatea mintală, ascute memoria, prelungeşte viaţa. Alte studii indică schisandra cu rezultate pozitive în inducerea somnului, ameliorarea anxietății, ușurarea afecțiunilor digestive cum ar fi diareea cronică și susținerea sistemului imunitar, chiar și în cazurile de hepatită severă B.
Lista bolilor, afecțiunilor și afecțiunilor pe care acest mic fruct roșu se spune că le tratează cu succes este cu adevărat remarcabilă. Multe dintre ele se bazează în potența sa ca antioxidant:
– Protejează împotriva cancerului. Jurnalul Internațional de Medicină Moleculară a publicat un studiu care a descoperit că schisandrinul C, un fitochimic găsit în boabele de schisandra, e un agent anticancer promițător, deoarece inhibă creșterea celulelor leucemice umane.
– Îmbunătățeşte funcția cardiacă. Medicamentele oncologice sînt utilizate pentru a opri proliferarea celulelor cancerului mamar, dar pot provoca cardiotoxicitate, scăderea funcției cardiace, acumularea anormală de lichid în cavitatea abdominală și ficat congestionat. Ingredientele active din boabele de schisandra au avut efecte benefice asupra cardiotoxicității la șobolani şi au redus semnificativ oxidarea lipidelor, au crescut activitatea antioxidanților și au scăzut mortalitatea la șobolani.
– Ajută la prevenirea leziunilor hepatice. Un studiu publicat în revista Food and Toxicology Chemicals a arătat că Schisandra chinensis protejează împotriva leziunilor hepatice cauzate de agentul cancerigen carbon tetraclorid. Șoarecii au fost tratați cu tetraclorură de carbon pentru a induce leziuni hepatice, apoi cu extract de polen de schisandra. Rezultatele au arătat o activitate antioxidantă ridicată, blocînd creșterea enzimelor hepatice (niveluri mai ridicate ale enzimelor hepatice indicînd boală hepatică) și scăderea formării radicalilor liberi în ficatul animalelor.
– Avantaje antiinflamatorii. Un studiu a indicat că adăugarea boabelor de schisandra în dietă poate preveni bolile inflamatorii.
Sursa: articles.mercola.com