O inimă bună îi păzeşte pe bărbaţi de disfuncţii erectile

Bărbaţii cu mai mulţi factori de risc pentru boli de inimă pot să dezvolte disfuncţie erectilă mai tîrziu în viaţă, arată un studiu recent.

Cercetătorii s-au concentrat pe şapte factori de risc pentru boli de inimă: tensiune arterială ridicată, colesterol ridicat, zahăr în sînge ridicat, exces de greutate sau obezitate, activitate fizică insuficientă, dietă săracă în nutrienţi şi fumat. Ei au urmărit 1.136 de bărbați timp de un deceniu, pentru a vedea ce a avut mai mare influență asupra șanselor de a dezvolta disfuncții erectile: acești factori de risc sau sănătatea cardiovasculară slabă.

Am știut că disfuncția erectilă era considerată un indicator timpuriu al bolii vasculare care ar putea apărea înainte ca bolile cardiace să fie diagnosticate de medic”, a spus autorul principal al studiului, Abbi Lane-Cordova, cercetător de medicină preventivă la Universitatea Northwestern din Chicago. Acest studiu a arătat că bărbaţii cu mai puţini factori de risc pentru boli de inimă şi comportamente mai sănătoase (fizic activi, nefumători, dietă sănătoasă) au fost mai puţin susceptibilil să aibă disfuncţii erectile mai tîrziu în viaţă.” Cu alte cuvinte, bărbaţii pot evita disfuncţia erectilă în acelaşi mod în care pot evita bolile de inimă.

Boala cardiacă ischemică sau rigidizarea arterelor este adesea asociată cu disfuncția erectilă la bărbații cu vîrste peste 60 de ani. Afecţiunea poate reduce circulația la nivelul penisului.

La începutul studiului, cercetătorii au notat fiecare dintre cei şapte factori de risc pentru boli de inimă, acordînd 0 puncte pentru cel mai rău rezultat, 1 punct pentru riscul intermediar sau moderat şi 2 puncte pentru cel mai sănătos rezultat. Cu alte cuvinte, bărbații cu cel mai mic risc cumulativ ar primi un total de 14 puncte. Apoi, au grupat participanţii în trei grupuri, de la cel mai mic la cel mai mare risc pentru boli cardiovasculare.

Pînă la sfîrşitul studiului, 526 de bărbaţi (46%) au avut disfuncţie erectilă.

Dar toți bărbații cu cel mai ridicat risc de boli cardiovasculare au avut disfuncție erectilă, comparativ cu doar 15% dintre cei cu cel mai mic risc pentru boli cardiovasculare.

Cei cu disfuncţie erectilă au fost mai predispuşi la flux sanguin deficitar prin artere, la începutul studiului.

Studiul nu a fost un experiment controlat, conceput pentru a dovedi că factorii de risc pentru boala cardiacă cauzează direct disfuncție erectilă.

O teorie cu privire la modul în care boala cardiovasculară influenţează disfuncţia erectilă a fost că afecţiunile cardiace conduc la o funcţionare deficitară a vaselor de sînge care, la rîndul său, duce la o întrerupere a fluxului sanguin în penis şi la disfuncție erectilă.

Vestea bună este că menținerea sănătății cardiovasculare are un efect favorabil asupra funcției erectile, așa cum se întîmplă și în cazul riscului bolilor de inimă.” Deci, bărbaţii care au grijă de sănătate sînt susceptibili să îşi menţină o mai bună funcţie sexuală şi să evite bolile cardiovasculare.

Sursa: reuters.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *