AlimenteMaiNutriţieŞtiriUtile

Alimentele aproape de expirare vor ajunge la bolnavi, bătrîni şi copii

Legea care obligă comercianții din sectorul agroalimentar să vîndă alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum la un preț redus, iar ulterior să le doneze, intră în vigoare la finalul acestei săptămîni.

Potrivit prevederilor din Legea nr. 217/2016, comercianţii din sectorul agroalimentar vor trebui să scoată la vînzare alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum la un preţ redus. Dacă nu se vor vinde, operatorii economici vor trebui să le doneze anumitor asociaţii şi fundaţii, precum şi întreprinderilor sociale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul asistenţei sociale, înregistrate la ANSVA (fundaţii şi asociaţii umanitare, spitale, orfelinate sau cămine de bătrîni). Magazinele și ceilalți operatori din sectorul agroalimentar vor trebui să transmită informații detaliate cu privire la disponibilul de alimente aflate aproape de expirarea datei-limită de consum. Datele privind tipul alimentelor, cantitatea, locația, modul de ambalare și termenul de expirare vor fi publicate pe o platformă online, denumită Registrul Electronic al Alimentelor Donate (READ), care va funcționa ca o bursă a alimentelor aflate aproape de expirarea datei de consum.

Transferul alimentelor tranzacționate în cadrul READ se va face pe bază de contract de donație/ sponsorizare, scrie în proiectul de act normativ.

Atenție! Legea nr. 217/2016 stabilește amenzi importante pentru operatorii economici care vor alege să arunce produsele alimentare în detrimentul donării lor. Astfel, amenda pentru firmele mari poate ajunge chiar la 10.000 de lei.

În ceea ce privește laptele și produsele lactate, carnea și produsele din carne, acestea vor fi încadrate în categoria alimentelor aflate aproape de expirare cu două zile înainte de expirarea datei-limită de consum, cu condiția ca perioada în care trebuie consumate să nu depășească 20 de zile.

Același termen este prevăzut și pentru produsele din pește, cele de panificație sau fructe și legume. În schimb, dacă data durabilității minimale este mai mare, ca de exemplu între șase luni și un an, produsele aflate aproape de expirare vor trebui oferite cu 14 zile înainte de ultima zi în care pot fi consumate efectiv.

Sursa: avocatnet.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns