Aspirina ajută fasolea să reziste secetei
Oamenii de ştiinţă au descoperit că acidul salicilic poate ajuta fasolea să reziste secetei. Graţie aspirinei, culturile de fasole din soiul ochi-negru (boabe cu o pată neagră) ar putea deveni mai fiabile în zonele cu risc de secetă.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Paraíba, Brazilia, au descoperit ca acidul salicilic, folosit şi la fabricarea aspirinei, poate ajuta fasolea să fie mai tolerantă la secetă.
Tratamentul pentru semințe a fost aplicat semințelor înainte de a începe să crească. Tehnica se aplică pe scară largă pentru a îmbunătăți performanța semințelor pe măsură ce germinează și cresc. Astfel de tratamente pot oferi protecție împotriva temperaturilor înalte sau a lipsei de apă.
„Acidul salicilic acționează asupra răspunsurilor plantelor expuse la stres”, explică cercetătorii Alberto Soares de Melo și Wellison Filgueiras Dutra. Acidul acetilsalicilic are capacitatea de a acţiona asupra creşterii şi dezvoltării plantelor. Ajută planta să reziste mai bine la secetă, deoarece îmbunătățește mecanismele naturale ale plantei de a face față stresului. În special, crește nivelul a trei enzime, utile pe timp de secetă, dar, uneori, enzimele singure nu sînt suficiente. Acidul salicilic funcţionează ca un stimulent. Cercetătorii au folosit şase tipuri diferite de fasole. Ei au descoperit că nu toate au răspuns la acid acetilsalicilic.
Semințele au fost aşezate pe hîrtie umezită cu apă și acid salicilic. S-au folosit cantități diferite de acid și apă pentru a se găsi cea mai bună combinație.
„Este un tratament simplu și ieftin pentru creșterea toleranței la stresul provocat fasolei de lipsa de apă”, spune Soares de Melo. „Creșterea toleranței permite plantei să crească în zone cu precipitaţii neregulate.”
El adaugă că următorul pas în această lucrare va fi cercetarea pe teren, astfel încît să poată determina exact cît de multă apă ajută la salvarea plantelor. Un obiectiv final al cercetării lor este extinderea zonei de cultivare pentru fasolea ochi-negru, în special în zonele cu apă limitată.
„Acidul salicilic ar putea reduce la minim pierderile de productivitate ale fasolei ochi-negru și a altor culturi, atunci cînd sînt cultivate în zone cu precipitații scăzute sau neregulate, cum ar fi nord-estul brazilian”.
Sursa: sciencedaily.com