Femeile infertile ar putea avea copii, graţie ovarelor printate 3D
Încă un pas înainte în lumea ţesuturilor tipărite la imprimantă 3-D: oamenii de ştiinţă din SUA anunţă că au creat un ovar bioprotetic la un şoarece, folosind tehnologia 3D, iar rozătoarea a născut pui sănătoşi.
Aceste ovare bioprotetice sînt funcţionale pe termen lung, a declarat cercetătorul Teresa Woodruff, de la Şcoala de Medicină Feinberg din cadrul Universităţii Northwestern din Chicago. Ea a spus că studiul sugerează că ovarele tipărite 3D ar putea într-o bună zi să ajute femeile infertile, deși cercetarea la animale nu se aplică întotdeauna şi la oameni.
„Utilizînd bioingineria, în loc să transplantăm organe de la un cadavru, pentru a crea structuri de organe care să funcţioneze şi să restabilească sănătatea acelui ţesut pentru acea persoană, este graalul sfînt al bioingineriei pentru medicina regenerativă”, a explicat Woodruff.
În domeniul imprimării medicale 3D, oamenii de știință fabrică în laborator țesuturi sau chiar organe rudimentare, prin topirea unor materiale diferite, inclusiv a celulelor vii.
În efortul de la Northwestern, Woodruff și colegii au eliminat mai întîi ovarul șoarecelui femelă şi l-au înlocuit cu ovarul bioprotetic, realizat prin tehnologia 3-D, care putea găzdui ovule imature. Ovarul implantat a ovulat, restabilind fertilitatea şoarecelui, care ulterior a dat naștere puilor şi pe care i-a îngrijit.
Potrivit co-cercetătorului Ramille Shah, echipa a folosit o formă sigură de gelatină, hidrogel, pentru a construi ovarul. Acest material a fost suficient de rigid pentru transplant, dar și suficient de poros pentru a interacționa cu alte țesuturi ale şoarecelui. „Cele mai multe hidrogeluri sînt foarte slabe, deoarece sînt alcătuite în mare parte din apă”, a spus Shah. „Dar am găsit o temperatură care permite gelatinei să fie autoportantă, să nu se prăbușească și să conducă la construirea mai multor straturi. Nimeni altcineva nu a reușit să tipărească gelatină cu geometrie bine definită și autosusținută”. Această structură pare să fi permis celulelor producătoare de hormoni numite foliculi ovarieni să funcționeze sănătos în ovarul fabricat.
Acesta este primul studiu care demonstrează că arhitectura organelor printate face diferenţa în supravieţuirea foliculilor.
Ce urmează? Potrivit cercetătorilor, în viitor, aceste ovare bioprotetice ar putea ajuta la restabilirea fertilității la femeile care și-au pierdut funcția ovariană din cauza unor boli precum cancerul sau a tratamentului pentru cancer.
„La unii dintre pacienții noștri cu cancer, ovarele nu funcționează la un nivel suficient de ridicat și trebuie să utilizeze terapii de înlocuire hormonală pentru a declanșa pubertatea”, a explicat co-cercetătorul Monica Laronda. Scopul organului este de a funcţiona ca un ovar. „Ne gîndim la o imagine de ansamblu, adică la fiecare etapă a vieții femeii, de la pubertate pînă la maturitate și menopauza naturală”.
Sursa: medicinenet.com
I quite like reading a post that will make men and women think.
Also, many thanks for allowing me to comment!
This is very interesting, You are an overly skilled
blogger. I have joined your feed and stay up for in quest of more of your excellent post.
Also, I’ve shared your website in my social networks
I’d like to thank you for the efforts you’ve put in penning this blog.
I really hope to check out the same high-grade blog posts from you later on as
well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my very own blog now 😉
Pingback: 100 free dating sites in usa
Pingback: is hydroxychloroquine over the counter
Pingback: hydroxychloroquine price cvs
Pingback: hydroxychloroquine patent owner
Pingback: cost of ivermectil from roman
Pingback: will stromectol treat tonsillitis
Pingback: priligy solution
Pingback: plaquenil 600 mg
Pingback: ivermectin online in the usa
Pingback: stromectol hydrate 6 mg
Pingback: stromectol for bladder infection
Pingback: how does ivermectin work
Pingback: ivermectin dose for heartworm treatment
Pingback: buy ivermectin for humans uk
Pingback: hydroxychloroquine banned
Pingback: hydroxychloroquine used for
Pingback: buy hydroxychloroquine online
Pingback: bahis siteleri
Pingback: buy stromectol 3mg for humans