Ştiri

Temperatura reală a corpului nostru e de 50 de grade C

Această descoperire ar putea deschide noi căi în domeniul patologiilor legate de variaţiile de temperatură cum ar fi febra, inflamația musculară sau bufeurile din timpul menopauzei.

Deşi s-a crezut că temperatura  fiziologică a corpului e de 37 grade C, de fapt aceasta poate ajunge la 50 grade C în celulele inimii. Aceasta este concluzia unui studiu condus de cercetătorii francezi Dominique Chrétien, Paule Bénit şi Pierre Rustins privind reglarea căldurii corpului.

Descoperirea lor se concentrează pe mitocondrii, componente mici de un micrometru lungime, adesea descrise ca „centralele electrice“ ale celulelor noastre.

Fără ele, mușchiul nu se poate contracta, informația n-ar ajunge să tranziteze către creier”, spune Guy Parisien Lenaers, director al Centrului Național de Cercetare Științifică din Franţa. Mitocondriile au şi rolul de a menține corpul la o temperatură de 37 grade C. Dar pentru aceasta, temperatura lor trebuie să fie mai mare. „Dacă doriți o cameră este de 20 grade C, caloriferul trebuie să încălzească mai mult“, notează Guy Lenaers.

În sprijinul argumentului, echipa a introdus în celule un produs fluorescent, a cărui intensitate a crescut odată cu temperatura. Acest lucru a permis cercetătorilor să demonstreze că „temperatura în mitocondrii e mai mare cu 10 grade C”.

Studiul este în prezent supus unui comitet de experți şi va fi publicat ulterior în prestigioasa revistă Science.

Sursa: 20minutes.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns