Aparatul digestivBoliInvestigaţii medicaleSilueteŞtiriUtile

Balonul gastric, o nouă metodă împotriva obezității

Prin simpla înghițire a unui balon gastric, care se umflă în stomac, pacienţii obezi ar putea pierde pînă la 15 kilograme în 4 luni.

Balonul gastric pare a fi o opțiune de tratament eficient pentru o pierdere semnificativă în greutate, conform unui studiu italian. Cercetătorii de la Universitatea Sapienza au evaluat eficienţa și siguranța unui nou balon gastric, care nu necesită endoscopie sau anestezie. Într-adevăr, acest dispozitiv coboară în sistem sub fluoroscopie și este umplut cu 550 ml de lichid. Balonul rămîne în stomac timp de 16 săptămîni, după care se deschide în mod spontan, se goleşte şi se ejectează. În ultimele 4 săptămîni de tratament, a fost introdusă o dietă ketogenică (700 kcal/zi) pentru a impulsiona pierderea în greutate şi pentru a maximiza rezultatele protocolului. Odată ce balonul a fost eliminat, pacienții trebuiau să urmeze o dietă mediteraneană pentru a-şi menţine greutatea.

Au fost monitoriaţi 42 de pacienți (29 bărbați și 13 femei), obezi (IMC 30-45 kg/m2), care nu au reușit să slăbească numai prin dietă și care au refuzat alte tratamente de teama endoscopiei sau anesteziei.

Rezultatele acestui studiu au arătat că, după 16 săptămîni, pierderea medie în greutate a fost de 15,2 kg. Reacțiile adverse, cum ar fi greață, vărsături și dureri abdominale, au fost tratate fără dificultate.

Balonul gastric pare a fi o metodă de slăbit în condiții de siguranță și în mod eficient. Pentru că nu are nevoie de endoscopie, intervenție chirurgicală sau anestezie, este o metodă potrivită pentru un număr mai mare de pacienți obezi care nu răspund la dietă. Poate fi folosită de majoritatea medicilor, nutriţioniştilor, dieteticienilor care în prezent nu au acces la dispozitive de pierdere a kilogramelor pe cale endoscopică sau chirurgicală”, a spus Roberta Ienca, doctorul care a condus studiul.

Sursa: topsante.com

Comments

comments

Lasă un răspuns