Ai această buruiană în curte? Ai putea fi amendat!

Orice persoană care are un teren în România ar putea fi obligată să ia măsuri pentru a distruge ambrozia, potrivit unui proiect de lege aflat la Senat în consultare publică. În caz contrar, se vor da amenzi usturătoare.

Documentul prevede că „proprietarii sau deținătorii de terenuri au obligația să desfășoare lucrări de combatere și distrugere a buruienii Ambrosia artemisiifolia (ambrozia) pentru evitarea răspîndirii și instalării vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane și extravilane”.

În acest sens, persoanele fizice și firmele vor trebui să desfășoare, cel puțin o dată pe an, în special în perioada înfloririi ambroziei, activități precum cosirea, smulgerea sau erbicidarea acesteia. Dacă această obligație va fi neglijată, autoritățile vor da mai întîi o sancțiune sub formă de avertisment scris. Ignorarea avertismentului va putea duce la aplicarea unei amenzi între 1.500 și 10.000 de lei, în cazul cetățenilor, sau între 10.000 și 50.000 de lei, în cazul firmelor.

În expunerea de motive a propunerii de act normativ scrie că ambrozia, cea mai alergenică buruiană din România, este o buruiană invazivă și că polenul acesteia provoacă alergii la oameni în perioada înfloririi ei (intervalul iulie-septembrie al anului).ragweed7

În perioada înfloririi plantei, conform datelor furnizate de la cabinete de alergologie, aproximativ 80% din cazurile care se adresează zilnic au patologie specifică determinată de polenul acestei plante. Simptomatologia este mai severă decît în cazul altor alergii și se manifestă prin lăcrimare, oboseală, obstrucția căilor respiratorii superioare, trezire nocturnă datorată obstrucției și posibilitatea evoluției spre astm bronșic (la 25% din cazuri). Această simptomatologie determină scăderea capacității de muncă și absenteism, persoanele bolnave necesitînd concediu medical”, lămuresc inițiatorii.

De asemenea, este important de ştiut faptul că unii pacienţi pot asocia diferite acuze digestive (mîncărime la nivelul cavităţii bucale, edem limbă, buze, senzaţie de nod în gît, balonări, tranzit accelerat) la consumul anumitor fructe şi legume, aspect cunoscut ca sindrom de alergie orală.

Potrivit eva.ro, ambrozia este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, dar şi în zonele lăsate în paragină: cele cu ruine, zonele rezidenţiale noi, unde construcţiile nu au fost terminate, pe marginile şoselelor, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri.

O singură plantă matură poate elibera pînă la 8 miliarde de grăunţe de polen (20 microni în diametru) şi pînă la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani.

În expunerea de motive mai scrie că tratamentul specific pentru această alergie costă, în medie, 4.400 de lei pe an, durata fiind de trei-cinci ani. În plus, tratamentul nu este decontat de stat și a dispărut de pe piața locală.

Sursa: avocatnet.ro

 

Comments

comments

One thought on “Ai această buruiană în curte? Ai putea fi amendat!

Lasă un răspuns