Aţi auzit de nuci de săpun? Aceste fructe spală ecologic rufele, vasele şi părul
Săpunurile convenționale conțin adesea substanțe chimice toxice cu o gamă largă de efecte negative, cum ar fi iritarea pielii şi a ochilor, tulburări endocrine, neurotoxicitate, modificări biochimice, cancer.
Componentele săpunului din comerţ sînt poluanți atmosferici periculoși. Acumularea acestor compuși în ape curgătoare şi subterane are un efect negativ semnificativ asupra vieții sălbatice. Într-un cuvînt, detergenţii, săpunurile şi şampoanele din comerţ distrug viaţa.
Din fericire, există nuci de săpun, ecologice, complet biodegradabile, ca alternativă naturală la detergenții de rufe potențial dăunători. Nucile de săpun sînt fructele arborelui Sapindus Mukorossi (arborele de săpun), originar din India şi Himalaya, folosite la spălare de mii de ani. Fructele produc saponină, care funcționează ca surfactant natural. Absoarbe apa și eliberează saponinele care, circulînd în apa de spălare, scot murdăria din îmbrăcăminte. Fructele sînt complet sigure pentru pielea sensibilă, copii și sînt, de asemenea, antimicrobiene.
Nucile de săpun pot fi folosite pentru a curăța vasele, ca șampon pentru spălarea părului sau pentru curățarea suprafețelor. Sînt 100% naturale și biodegradabile și nu conțin pesticide, deoarece nu e nevoie de protecţie, insectele sînt respinse în mod natural de saponină.
Detergent de rufe. Puneţi 5-6 nuci de săpun într-un săculeţ de pînză. Puteți spăla cu ele la orice temperatură, deși temperaturile mai mari tind să fie mai eficiente, deoarece căldura ajută la eliberarea saponinelor. După spălare, scoateţi sacul și lăsați-l să se usuce. Poate fi folosit de mai multe ori, până cînd nucile devin moi și gri. Dacă încă puteți stoarce un lichid spumos din ele, ca o miere, nucile pot fi folosite din nou. Este recomandat să folosiţi nuci de săpun noi pentru încărcături grele și murdare.
Săpun lichid. Tot ce trebuie să faceți este să fierbeți nucile în apă timp de aproximativ 10 minute, rezultînd un lichid subțire. Se fierb 12 nuci de săpun în 2 cupe de apă. Adăugarea a cîteva picături de ulei esențial de lămîie va oferi un miros proaspăt, plăcut. Puteți utiliza săpunul lichid şi la curățarea blaturilor și a altor suprafețe.
Şampon şi gel de duş. Veți avea nevoie de următoarele: 5 nuci de săpun, un săculeţ de pînză şi 5 picături de ulei esenţial de lavandă. Fierbeți nucile de săpun în săculeţ, în 2 cesti de apă clocotită. Reduceți focul și fierbeți timp de aproximativ 20 de minute. Adăugați încă o ceașcă de apă și cele 5 picături de ulei esențial de lavandă. După încă 10 minute, luaţi de pe foc. Scoateți lichidul spumos prin presarea săculeţului, clătiți cu apă rece și presați din nou. Puneţi o cantitate mică de şampon pe păr și lăsați să acţioneze timp de 5 minute. Clătiţi bine. Șamponul poate fi depozitat într-un vas de sticlă în frigider. Puteți folosi acest șampon şi pentru corp sau spălarea feței.
Agent de curăţare. Aveţi nevoie de 15 nuci de săpun și 4 cani de apă distilată. Combinați apa și nucile de săpun într-o oală și aduceți apa la fierbere. Acoperiți și lăsați să fiarbă timp de 1-2 ore. Lăsați amestecul să se răcească complet, apoi scoateți nucile de săpun. Lichidul care rămîne este un concentrat de pudră de săpun, care poate fi utilizat ca ingredient principal la curăţenia casei. Pur și simplu amestecați 1 cană de concentrat de pudră de săpun cu 2 linguri de apă distilată și 2 linguri de oțet alb într-o sticlă cu pulverizator.
Insecticid. Pentru a respinge țînțarii și alte insecte, utilizați nuci de săpun! Soluţia este sigură chiar şi pentru sugari, copii și animale de companie. Mirosul nucilor de săpun respinge în mod natural insectele. Urmați aceeași reţetă ca și în cazul săpunului standard, fierbînd 12 nuci de săpun în 2 cupe de apă. În loc să adăugați ulei esențial de lămîie, folosiţi cîteva picături de ulei de lavandă sau arbore de ceai pentru o putere suplimentară de luptă împotriva insectelor.
Folosind nuci de săpun, economisiţi bani. O pungă de 1 kg ajunge pentru 200 de spălări (un an).
Sursa: naturallivingideas.com