BoliPsihologieŞtiri

Gena inteligenţei este asociată cu riscul de autism

Un studiu publicat în Nature Genetics şi realizat pe 78.000 de oameni a descoperit 40 de gene asociate cu inteligenta. Acesta e un pas important în înţelegerea bazei genetice a coeficientului de inteligenţă.

Pentru prima dată, am detectat un număr semnificativ de gene care sînt implicate în inteligenţă. La ora actuală, putem măsura mai bine inteligența cu un test genetic”, a declarat Danielle Posthuma, de la Universitatea din Amsterdam.

Studiile anterioare au contribuit la identificarea a 12 variaţii genetice asociate cu inteligenţa. Acest nou studiu, cel mai mare realizat pînă în prezent pe această temă, se bazează pe mai mult de 78.000 de persoane de origine europeană, adulți și copii. Studiind legătura dintre genomul lor si rezultatele la testele de inteligență, Posthuma si colegii sai au găsit de această dată 52 de gene asociate cu IQ-ul, dintre care 40 erau anterior complet necunoscute. Cele mai multe dintre aceste gene îndeplinesc funcţii legate de dezvoltarea celulelor.

În acest studiu, inteligenţa participantilor a fost măsurată prin diferite teste IQ, dar trebuie amintit că genele nu reprezintă totul în inteligență, contează mai mulți factori de mediu care intră în joc.

„Aceste rezultate oferă indicii clare asupra mecanismelor biologice care stau la baza inteligenței”, a declarat Posthuma. De asemenea, studiul a arătat că variaţii ale acestor gene au fost legate de alte trăsături, cum ar fi succesul academic, boala Alzheimer, schizofrenie, simptome depresive, greutate sau autism. De exemplu, „o variantă asociată cu inteligența crescută este asociată şi cu un risc crescut de tulburări din spectrul autismului”, spune co-autorul. O alta poate fi legată de o scădere a indicelui de masă corporală şi cu un risc redus de schizofrenie.

Sînt necesare şi alte studii, mai extinse, pentru a identifica toate genele care sînt implicate în inteligenţă. Potrivit cercetătorului, ar putea fi 800-1.200 de astfel de gene.

Sursa: sciencesetavenir.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns