BoliCancerInimă şi sistem circulatorŞtiri

Numărul mare de trombocite, un nou indicator al cancerului

Trombocitele, cele mai mici proteine care alcătuiesc sîngele, sînt responsabile de producerea de cheaguri la locul leziunii, pentru a preveni pierderea ulterioară a sîngelui. Deşi funcția lor este importantă, prea multe trombocite poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de trombocitoză.

Acum, o nouă cercetare sugerează că această tulburare a sîngelui ar putea fi chiar mai periculoasă decît se credea anterior şi ar putea fi un semn precoce al cancerului.

Studiul, publicat online în The British Journal of General Practice, a arătat că numărul mare de trombocite din sînge poate fi, în unele cazuri, singuru indiciu al cancerului. De exemplu, conform raportului, aproape o treime din pacienții cu trombocitoză şi cancer pulmonar sau colorectal nu au prezentat alte simptome ale cancerului. Această cercetare a identificat astfel primul indicator nou de cancer în ultimii 30 de ani, iar cercetătorii speră că descoperirea lor poate fi folosită pentru a salva vieţi prin diagnosticare precoce a maladiei.

Studiul a folosit dosarele medicale a 40.000 de persoane. Rezultatele au arătat că mai mult de 11% dintre bărbați şi 6% dintre femei, toţi cu vîrsta peste 40 de ani şi număr mare de trombocite, au fost diagnosticate cu cancer în decurs de un an. În plus, acest număr a crescut în continuare dacă individul a avut pentru a doua oară un număr crescut de trombocite în următoarele şase luni.

Ştim că diagnosticul precoce este absolut esențial pentru oamenii care supraviețuiesc cancerului”, a spus autorul principal al studiului, dr. Sarah Bailey. „Cercetările noastre sugerează că un număr substanțial de oameni ar putea fi diagnosticaţi cu pînă la trei luni mai devreme, dacă trombocitoza sugerează o investigare a cancerului. Acest timp ar putea face o diferenţă vitală prin diagnosticul precoce”, esențial pentru o mai bună recuperare şi supraviețuire.

Constatările noastre cu privire la trombocitoză arată o asociere puternică cu cancerul, în special la bărbaţi, a explicat co-autorul studiului, dr. Willie Hamilton.

Potrivit Johns Hopkins Medicine, numărul normal de trombocite variază de la 150.000 pînă la 450.000 pe microlitru de sînge. Trombocitoza apare atunci cînd indivizii au mai mult de 450.000 de trombocite, în timp ce atunci cînd au mai puțin de 150.000, afecţiunea este cunoscută sub numele de trombocitopenie. Există două tipuri de trombocitoză: primară, esențială şi secundară. Trombocitoza primară este cauzată de motive necunoscute, în timp ce cea secundară este determinată de o afecțiune medicală în curs de desfăşurare, cum ar fi anemia sau o infecție.

Simptome ale trombocitozei: vînătăi sau sîngerări în diverse zone cum ar fi nasul, gura şi gingiile sau stomacul şi tractul intestinal. În unele cazuri, afecțiunea poate provoca, de asemenea, durere, umflături, amorțeală şi furnicături la nivelul mîinilor şi picioarelor.

Sursa: medicaldaily.com

Comments

comments

Lasă un răspuns