BoliCreier şi sistem nervosŞtiriVîrsta a treia

Ceasul care opreşte mîinile celor cu Parkinson să mai tremure

Designerul Emma Lawton renunțase la pasiunea vieții ei de a desena și de a crea, pînă cînd colegul ei, Haiyan Zhang, a construit un gadget pentru încheietura mîinii, care a oprit tremurului mîinilor femeii care sferea de boala Parkinson.

Tremurul din boala Parkinson poate afecta activităţi de genul scrisului, înceheierea nasturilor, desenat, cusut, tricotat. Dar acest produs nou, realizat de către un cercetător de la Microsoft, le poate schimba viața. Ceasul de mînă, creat de Haiyan Zhang, emite vibrații mici care „anulează tremorul mîinilor utilizatorului”, scrie Good News Network.

Tulburare a sistemului nervos central, boala Parkinson începe de obicei cu tremorul mîinilor. Unele medicamente pot încetini progresia bolii și pot ajuta la gestionarea simptomelor, dar nu există niciun tratament eficient. Zhang și-a numit invenția Emma Watch, pentru că a construit-o pentru Emma Lawton, colega de la Microsoft care, la 33 de ani, este mai tînără decît media pacientului cu Parkinson obișnuit. Doar 2% dintre persoanele diagnosticate cu Parkinson au mai puțin de 40 de ani.

Zhang explică: „Creierul lui Lawton se află în război cu el însuși, jumătate încearcă să-și mute mîna, cealaltă jumătate încearcă să o oprească. Cele două semnale se luptă și se amplifică, provocînd tremorul. Dispozitivul oprește acea buclă de feedback. Deși mîinile lui Lawton continuă să tremure, ea nu simte, deoarece vibrațiile ceasului înlocuiesc senzația fizică a tremorului ei. Creierul ei nu mai simte mîinile tremurînd și nu mai încearcă să facă acea buclă de oprire a mîinii din tremurat. Am vorbit cu cercetători din domeniul neurologiei pe această temă și există o bază științifică pentru acest mecanism”.

Gadget-ul a fost lansat în timpul unui episod din The Big Fix, un documentar difuzat pe BBC. În episod, Lawton izbucneşte în lacrimi cînd descoperă că poate desena din nou cu ajutorul ceasului. De cînd episodul a fost difuzat, Zhang a primit multe cereri de la alţi bolnavi interesați de ceas.

Am sute de mesaje de la oameni care doresc dispozitivul pentru ei sau membrii familiei lor” , mărturiseşte el, hotărît să dezvolte invenţia în folosul tuturor.

Sursa: rd.com

Comments

comments

Lasă un răspuns