7 remedii cu ulei esenţial de palmarosa

Uleiul esenţial de palmarosa (Cymbopogon martinii) nu este prea cunoscut. Totuşi, planta are proprietăţi terapeutice purificatoare, antiinfecţioase şi ajută la tratarea problemelor pielii.

Originară din India şi Vietnam, palmarosa, face parte din familia orezului, grîului şi bambusului, dar seamănă cu muşcata. Uşor încreţite, frunzele sale alungite emană un parfum dulce de petale de trandafir amestecat cu cel de coajă de lămîie. Uleiul esenţial contribuie la tonifierea sistemului nervos şi imunitar, (Yang-principiul masculin), dar şi calmează (yin-principiul feminin).

În medicina tradiţională chineză, palmarosa e recomandată pentru a drena fluidele corpului, iar prin concentraţia ridicată de geraniol, un alcool terpenic, e un antiseptic puternic.

1. Masaj afrodisiac. Se toarnă 3 picături de ulei esenţial de palmarosa peste puţin ulei de sîmburi de caise. Se amestecă şi se face masaj pe tot corpul.Cymbopogon_martinii

2. Sinusuri. Antiseptic şi calmant al durerii, palmarosa ajută la vindecarea inflamaţiei sinusurilor. Se toarnă în adîncitura mîinii aproximativ 5 ml de macerat uleios de arnică. Se adaugă 2 picături de ulei esenţial de palmarosa. Cu acest amestec se masează sinusurile, obrajii şi zona de deasupra sprîncenelor.

3. Arsuri. Se răceşte zona arsă cu apă rece. Se amestecă aloe vera gel (99,9%) cu macerat uleios de gălbenele, 1 picătură ulei esenţial de palmarosa şi una de levănţică. Aplică uşor amestecul peste zona afectată, de 4-6 ori pe zi, timp de zece zile.

4. Otită medie. Acest amestec ajută la calmarea durerii de ureche pînă ajungi la medic. Se amestecă 5 ml de ulei de arnică, 2 picături de ulei esenţial de palmarosa şi 2 picături de ulei esenţial de eucalipt. Frecaţi marginea urechii şi zona gîtului în jos, de 3 pînă la 5 ori pe zi, timp de 4 pînă la 6 zile.

5. Mătreaţă. Acest balsam natural curăţă scalpul delicat. Pune iaurt într-un pahar. Adaugă 5 picături ulei esenţial de palmarosa, 5 picături de ulei de lavandă şi 3 picături de uleiuri esenţial de geranium. Amestecul se aplică pe păr, masînd uşor scalpul şi evitînd contactul cu ochii. După 15 minute, se clăteşte. Tratamentul se pote aplica de cel mult două ori pe săptămînă, timp de 3 săptămîni.

6. Micoze. Un remediu care tratează piciorul de atlet (ciuperca dintre degetele de la picioare): se amestecă următoarele uleiuri esenţiale: 1 picătură de palmarosa, 1 picătură de arbore de ceai, 1 picătură de muşeţel şi 1 picătură de levănţică. Aplică amestecul pe pielea deteriorată de 3-6 ori pe zi, timp de 3 pînă la 4 săptămîni. Uleiul pur de palmarosa poate fi aplicat pe şi în jurul unghiilor atacate de ciupercă.

7. Acnee şi coşuri. Se amestecă 3 linguri de pudră de argilă verde, într-un recipient de sticlă, cu 5 picături uleiuri esenţiale de palmarosa şi 3 picături de dafin. Se amestecă cu o ustensilă din lemn. Adăugaţi hidrolat de rozmarin pînă se omogenizează. Se aplică pe faţă (evită contactul cu ochii) sau piept. După 15 minute, se clăteşte cu apă caldă.

Sursa: topsante.com

Comments

comments

12 comentarii la „7 remedii cu ulei esenţial de palmarosa

Lasă un răspuns