BoliCancerFactori naturaliIuliePieleaŞtiri

Descoperire care bronzează fără risc de cancer

După mai mult de zece ani de eforturi, cercetătorii au descoperit o substanţă care poate penetra pielea şi o poate bronza fără expunerea organismului la razele ultraviolete ale soarelui, evitîndu-se astfel riscul de a dezvolta cancer de piele.

Spre deosebire de cremele tradiţionale autobronzante, care doar colorează stratul superficial al pielii, această moleculă acţionează prin stimularea celulelor care produc pigmentul al cărui rol este de a absorbi ultravioletele, explică cercetătorii. Această substanţă aplicată ca o cremă, a ajutat şoarecii roşcaţi să se bronzeze, care, la fel ca oamenii, sînt mai susceptibili de a dezvolta cancer al pielii sub efectul razelor ultraviolete.

Nefiind protejată de un strat gros de păr, pielea umană a trebuit să evolueze în timp pentru a dezvolta protecţii împotriva temperaturilor extreme şi a razelor ultraviolete.

Pielea umană este o barieră formidabilă, dificil de penetrat”, spune dr. David Fisher, şef al departamentului de dermatologie la Spitalul American General din Massachusetts şi profesor la Harvard Medical School, autorul principal al descoperirii. „După zece ani, am găsit o soluţie cu o clasă de molecule care pot să treacă prin lipide pentru a viza o altă enzimă care acţionează asupra mecanismului genetic al pigmentării pielii.”

Oamenii de ştiinţă au testat aceste molecule pe probe de piele umană în laborator şi au constatat că bronzează mai mult sau mai puţin, în funcţie de doza de substanţă şi frecvenţa aplicaţiilor. Acest bronz artificial a durat mai multe zile.

Potenţiala importanţă a acestui studiu constă într-o nouă strategie de protecţie a pielii şi de prevenire a cancerului de piele”, a spus Fisher, care constată că „pielea, cel mai mare organ al corpului nostru, poate fi afectată de cancer, iar majoritatea cazurilor sînt legate de expunerea la radiaţii ultraviolete”.

Studiul a fost publicat în revista Cell. Noua moleculă trebuie supusă mai departe unor teste pre-clinice înainte de a stabili că e sigură pentru om.

Sursa: 7sur7.be

Comments

comments

Lasă un răspuns